La Institutul de Medicină Urgentă a fost inaugurată o nouă Unitate de Primiri Urgențe

Chişinău, 4 mai. /MOLDPRES/. La Institutul de Medicină Urgentă a fost inaugurată astăzi o nouă Unitate de Primiri Urgențe. Secția are peste 2000 de metri pătrați, este delimitată conform codurilor de intervenție și este dotată cu un tomograf și un aparat de ultrasonografie noi, comunică MOLDPRES.

La evenimentul de inaugurare a fost prezentă șefa statului, Maia Sandu, ministrul Sănătății, Ala Nemerenco și mai mulți ambasadori și reprezentanți ai partenerilor externi.

„Salut efortul depus de toate persoanele implicate care au dus la un asemenea rezultat frumos. Mulțumesc partenerilor pentru ajutor, avem mult de muncă, dar lucrurile au început să se miște. Vrem ca aceste standarde europene care sunt aici, să fie în toate spitalele din țară”, a spus Maia Sandu.

Șeful de la sănătate, Ala Nemerenco, a menționat că această secție aduce o bucată de Europă la noi acasă. „Acest departament de Primiri Urgențe este la fel de dotat ca orice secție similară din instituțiile medicale europene. Construcția și instalațiile din secție au costat circa 49 mln de lei, dintre care 15 mln a fost contribuția UE și 34 au fost acordați de către Ministerul Sănătății de la buget. Echipamentele aproape toate au fost procurate cu suportul partenerilor internaționali. Noul departament dispune de un tomograf, un aparat de ultrasonografie și paturi speciale. Secția are circa 2000 de metri pătrați și este cea mai mare din țară. Aceasta este delimitată în mai multe zone, printre care cea de resuscitare, cea de evaluare a urgențelor și cea de consultare a pacienților. De asemenea, secția dispune și de săli de conferință și de instruire”, a spus ministrul.

Potrivit statisticilor prezentate de conducerea Ministerului Sănătății, Unitatea de Primiri Urgențe a Institutului de Medicină Urgentă deservește aproximativ 85 mii de pacienți anual.