Mihai Chirica: Nu există zonă a Iașului în care istoria să nu se îngemăneze armonios cu cultura!

Primarul Mihai Chirica a participat joi, 4 mai, în Aula Mihai „Mihai Eminescu” a Universității „Alexandru Ioan Cuza”, le festivitatea de deschidere a celei de-a XVII-a ediții a Concursului Național Transcurricular de Lectură și Interpretare „Ionel Teodoreanu.
Inițiat în 2005 de Colegiul Național „Costache Negruzzi” și de Inspectoratul Școlar Județean Iași, sub egida Ministerului Educației, Concursul „Ionel Teodoreanu” și-a câștigat în timp notorietatea prin formatul unic de abordare a fenomenului artistic în complexitatea sa, cu forme de manifestare în literatură, artă dramatică, artă plastică și cinematografie, reunind, și la ediția din acest an, peste 200 de elevi și 100 de profesori veniți din toate județele țării și din municipiul București.
„Ne-am obișnuit să se spună că Iașul este o mare capitală a culturii. Ar fi minunat, dar totodată potrivit să ne obișnuim ca măcar o dată pe săptămână să celebrăm un mare om de cultură al Iașului. Adică să vorbim despre viața și opera sa, să-i recitim cele mai frumoase cărți, să-i înțelegem visurile, să-i cunoaștem prietenii, să-i reconstituim epoca. Nu există zonă a Iașului în care istoria să nu se îngemăneze armonios cu cultura!
Pentru mine, evenimente precum acest Concurs Național ce poartă numele unui ieșean ilustru precum Ionel Teodoreanu se înscriu exact în logica unei astfel de demers. Dar suntem obligați nu doar să dăm nume marcante manifestărilor culturale, școlilor, străzilor, instituțiilor de cultură din orașul nostru etc., ci să și valorizăm opera acestor personalități ale Iașului.
În toate aceste proiecte inițiatorii lor vor avea în mine un susținător și un partener loial, fiindcă atât cultura, cât și educația sunt două branduri incontestabile ale Iașului.
Și fiindcă ieșeanul Ionel Teodoreanu, plecat la un moment dat la București cu familia, deplângea într-una dintre cărțile sale de amintiri decăderea spirituală a Iașului din vremea sa, haideți ca, împreună, prin tot ceea ce înfăptuim frumos în Iași, să-i dovedim că situația s-a schimbat radical. Nu am nicio îndoială că toate eforturile noastre vor fi apreciate așa cum se cuvine!
Felicitări organizatorilor și succes participanților!”, a transmis primarul Mihai Chirica.