Ziua Europei va fi sărbătorită în R. Moldova

Chişinău, 8 mai. /MOLDPRES/. Ziua Europei 2023 va fi marcată printr-o serie de evenimente culturale, interactive și educaționale în diferite regiuni ale Republicii Moldova. Acestea vor avea loc pe tot parcursul lunii mai sub genericul „UE-Moldova:  Împreună mai puternici”. Acțiunile vor evidenția valorile și cultura Uniunii Europene, precum și asistența oferită de UE și statele sale membre în beneficiul cetățenilor Republicii Moldova, transmite MOLDPRES.

„Ziua Europei este o zi de celebrare a păcii și unității în întreaga Europă. Pe măsură ce se apropie prima aniversare a „statutului de țară candidată la UE”, felicităm moldovenii pentru că țara lor a ales calea europeană. Calea reformelor pentru intangibilitatea demnității umane, calea respectării libertăților fundamentale ale cetățenilor săi. Moldova a ales democrația și statul de drept. În spiritul solidarității, îi invităm pe toți moldovenii să ni se alăture la evenimentele dedicate Zilei Europei din întreaga țară, împreună suntem mai puternici!”, a declarat Jānis Mažeiks, ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova.

Anul acesta, tradiționalul Orășel European va fi deschis publicului din Chișinău și Leova. În capitală, Orășelul European va fi organizat pe 13 mai, în Piața Marii Adunări Naționale, urmat seara de un concert susținut de Marcel Ștefăneț – Ethno Republic, Opincuța Folk-Group, SATOSHI și formația etno-rock Zdob și Zdub.

Cetățenii din regiunea de sud a Moldovei vor putea participa la evenimentul „Orășelul European” din 20 mai, în centrul orașului Leova. Evenimentul de la sudul țării va culmina cu un concert susținut de ansamblul „Doina Covurluiului” din Galați, invitat de Ambasada României în Republica Moldova și ICR Chișinău, și al formații etno-rock Zdob și Zdub.

Bucătăria europeană va fi prezentă în Orașul European din ambele localități, care vor găzdui, de asemenea, o serie de activități culturale și interactive pentru toți, inclusiv pentru copii.

Evenimente pentru a marca Ziua Europei 2023 vor fi organizate la Cahul, Ungheni, Bălți etc. în cooperare cu proiecte finanțate de UE, cu autorități publice locale și cu rețeaua de Eurocluburi, și Centre de Informare Europeană din întreaga țară.

Tradiționalul Festival de Film și Cultură Europeană va avea loc în diferite localități ale Republicii Moldova, inclusiv sate și orașe, în perioada 11-31 mai.