FABC: Depistat în stadii incipiente, cancerul ovarian poate fi vindecat în 90 – 95% dintre cazuri
FABC atrage atenţia, cu prilejul Zilei mondiale de luptă împotriva cancerului ovarian – 8 mai, că şansele de supravieţuire cresc cu cât cancerul este diagnosticat mai devreme şi, de aceea, controalele de rutină periodice sunt esenţiale în contextul în care în fiecare zi trei românce mor de cancer ovarian.
Potrivit statisticilor, în 2020, 1.121 de femei din România au murit de cancer ovarian, iar 1.909 au fost diagnosticate cu această boală, în timp ce în Europa s-au înregistrat 66.000 de noi cazuri.
„Prezenţa la medic şi controalele ginecologice anuale de rutină, preventive, sunt esenţiale, mai ales când aveţi antecedente în familie! Dacă simptomele au apărut deja, cancerul ovarian nu mai este într-un stadiu incipient. Atunci când vă adresaţi devreme medicului, puteţi supravieţui”, a declarat preşedintele FABC, Cezar Irimia, potrivit unui comunicat remis AGERPRES.
În ciuda progreselor ştiinţifice din ultimii ani, conform statisticilor, doar aproximativ jumătate dintre femei vor trăi cel puţin 5 ani după diagnosticare şi doar aproximativ una din trei va trăi cel puţin 10 ani.
„Cancerul ovarian este o boală pentru care nu avem la dispoziţie screening. Nu există nişte teste pe care să le facem întregii populaţii pentru a descoperi boala în faze incipiente. Dacă vă uitaţi pe statistici, inclusiv în ţările cu sisteme de sănătate performante, cancerul ovarian – în trei sferturi dintre cazuri – este diagnosticat în stadii avansate, pentru că este o boală cu simptome extrem de înşelătoare, care te duc mai degrabă cu gândul în sfera digestivă şi abdominală. Nu aş vrea să se înţeleagă că orice disconfort abdominal ar trebui atribuit unui posibil cancer de ovar – nu este o boală foarte frecventă. Dar trebuie făcute consulturi ginecologice chiar şi în absenţa semnelor”, a afirmat medicul oncolog Dragoş Median, citat în comunicat.
Cezar Irimia a anunţat înfiinţarea unui grup de Facebook pentru pacientele cu această afecţiune, prietenele şi rudele lor.
„Este un grup închis, doar pentru femei. Din discuţiile noastre cu pacientele cu cancer ovarian, am înţeles nevoia creării unui spaţiu sigur în care ele să discute liber despre ce înseamnă această boală, ce a adus ea în vieţile lor şi cum le modifică viaţa de zi cu zi. Grupul se numeşte Cancerul ovarian. Grup doar pentru femei – paciente, rude şi prietene – şi vă rog să îl daţi mai departe, să ajungă la cât mai multe femei”, a mai transmis Irimia.
Potrivit specialiştilor, femeile care au o rudă de gradul întâi care a suferit de această afecţiune, au un risc de aproape două ori mai mare de a face cancer ovarian.
În cazul femeilor cu cancer ovarian ereditar, boala apare cu aproximativ 10 ani mai devreme faţă de cele care nu au avut în familie un caz.
Factorii de risc pentru apariţia cancerului ovarian sunt antecedente familiale – cancer ovarian, mamar etc., vârsta de peste 50 de ani, mutaţii genetice.
Tratamentul cancerului ovarian poate include chimioterapie, radioterapie, imunoterapie, intervenţii chirurgicale, terapii ţintite sau o combinaţie între acestea.
„Terapiile ţintite sunt tratamente inovatoare care oferă supravieţuire de lungă durată”, a explicat medicul Dragoş Median. AGERPRES