Dancă (Forţa Dreptei): Cerem sancţionarea celor responsabili pentru violenţele din faţa Parlamentului

Deputatul Partidului Forţa Dreptei, Ionel Dancă, a cerut joi, la Focşani, sancţionarea celor care se fac responsabili pentru violenţele de miercuri, din faţa Parlamentului României, respectiv a celor care au instigat la violenţă, precum şi o anchetă la nivelul Jandarmeriei şi al forţelor de ordine care, în opinia sa, „nu şi-au făcut datoria în asigurarea ordinii publice”.

„Ieri (miercuri – n.red.) a fost o zi nebună în Parlamentul României, cu scandaluri, îmbrânceli, violenţe din partea unor instigatori ai partidului AUR. Preşedintele partidului Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a fost îmbrâncit, jignit şi scuipat de către unii dintre instigatori. Vreau să fac precizarea că nu cred că membrii şi electoratul AUR susţin aceste manifestări. Noi credem că au fost unii instigatori de profesie, care au dorit să provoace anumite violenţe, ieri, în faţa Parlamentului României. Noi, parlamentarii Forţa Dreptei, suntem alături de preşedintele nostru, Ludovic Orban, şi cerem sancţionarea celor care au produs aceste acte de violenţă, precum şi o anchetă foarte serioasă la nivelul Jandarmeriei şi a forţelor de ordine care s-au ocupat de asigurarea ordinii publice în cazul protestului AUR, pentru că este evident că reprezentanţii Jandarmeriei şi ai forţelor de ordine au eşuat în misiunea lor, dacă nu cumva chiar intenţionat au lăsat să se întâmple astfel de instigări la violenţă şi astfel de acţiuni de destabilizare a ordinii publice. Cerem, aşadar, sancţionarea celor care au instigat la acte de violenţă precum şi a celor care nu şi-au făcut datoria în asigurarea ordinii publice în situaţia din faţa Parlamentului României”, a declarat Ionel Dancă, în cadrul unei conferinţe de presă.

El a adăugat că manifestările din faţa Parlamentului ar fi putut avea drept scop distragerea atenţiei publicului de la alte legi care s-au discutat şi aprobat miercuri.

„În timp ce opinia publică urmărea aceste evenimente din faţa Parlamentului României, în Parlamentul României au fost dezbătute şi aprobate câteva acte normative importante. Mă refer în primul rând la proiectul de lege care a şi generat această manifestare din partea simpatizanţilor AUR, proiectul de lege promovat de către ministrul Firea pentru prevenirea separării copiilor de familii. (…) Suntem împotriva acestui proiect de lege pentru că el reprezintă o aberaţie, întrucât introduce în legislaţia românească un concept social nou care nu are nicio noimă, respectiv riscul de separare a copilului de familie. Aşa ceva nu există în legislaţia românească (…) În acelaşi timp, au fost votate noile legi ale educaţiei. Pare că tot scandalul iscat de reprezentanţii AUR a fost pus cu mâna ca să acopere o dezbatere mult mai importantă pentru societatea din România, şi anume dezbaterea cu privire la noile legi ale educaţiei şi rezultatul aşa-zisei reforme promisă de preşedintele Klaus Iohannis prin România Educată. Scandalul AUR a acoperit noile legi ale educaţiei, care sunt un eşec pentru întreg proiectul promis de preşedintele Klaus Iohannis. Noile legi ale educaţiei nu răspund la problemele reale ale învăţământului din România”, a mai afirmat deputatul Ionel Dancă.

Motivul protestului AUR susţinut miercuri în faţa Parlamentului a fost proiectul de lege privind organizarea activităţii de prevenire a separării copilului de familie. Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, actul normativ care prevede, printre altele, înfiinţarea Observatorului Naţional al Copilului. AGERPRES