BNS: Scrisoare deschisă pentru ratificarea Convenţiei OIM pentru eliminarea violenţei şi hărţuirii în lumea muncii

Organizaţia de Femei din Blocul Naţional Sindical, alături de Organizaţia de Femei a Sindicatului FORD, a trimis o scrisoare deschisă Guvernului României şi Parlamentului prin care solicită să demareze procedura de ratificare a Convenţiei Organizaţiei Internaţionale a Muncii pentru eliminarea violenţei şi hărţuirii în lumea muncii şi a Recomandării OIM privind violenţa şi hărţuirea.

Potrivit unui comunicat al BNS, remis luni AGERPRES, Organizaţia de Femei atrage atenţia că, deşi Convenţia nr. 190 pentru eliminarea violenţei şi hărţuirii în lumea muncii a fost adoptată de Organizaţia Internaţională a Muncii în anul 2019, iar statul român şi partenerii sociali au votat în favoarea acesteia, nici până în prezent nu au fost iniţiate procedurile de ratificare.

„Ratificarea Convenţiei nr. 190 şi alinierea legislaţiei şi politicilor publice anti-hărţuire la standardele Organizaţiei Internaţionale a Muncii sunt esenţiale pentru o mai bună protecţie a lucrătorilor împotriva hărţuirii. Acest demers ar face posibil ca statul român să intre într-un proces de îmbunătăţire a legislaţiei şi politicilor publice relevante şi de raportare la intervale regulate cu privire la aplicarea Convenţiei, precum şi să beneficieze de asistenţă tehnică din partea OIM, dacă este necesar”, susţine BNS.

Totodată, BNS salută faptul că Autoritatea Naţională pentru Egalitate de Şanse susţine la rândul său ratificarea Convenţiei OIM nr. 190.

„Având în vedere faptul că în coordonarea secretarului de stat ANES îşi desfăşoară activitatea Comisia Naţională în Domeniul Egalităţii de Şanse între Femei şi Bărbaţi, respectiv Comisiile Judeţene în domeniul Egalităţii de Şanse între Femei şi Bărbaţi, în baza prevederilor Legii 202/2002 vă aducem la cunoştinţă faptul că în anumite judeţe (Dolj, Galaţi etc.) aceste comisii nu funcţionează, cu toate că au fost numeroase solicitări din partea BNS transmise către autorităţile locale. Vă rugăm pe această cale să ne susţineţi şi să faceţi toate demersurile necesare pentru o buna funcţionare şi comunicare în teritoriu!”, mai spune Blocul Naţional Sindical. AGERPRES