Chişinău, 16 mai. /MOLDPRES/. Acordarea sprijinului Republicii Moldova se regăsește pe agenda de priorități ale Alianței și va rămâne aici atât cât va fi nevoie. Declarația a fost făcută astăzi de către președintele Comitetului Militar al Alianței Nord Atlantice (NATO), amiral Robert Bauer, în cadrul unei conferințe susținute la Chișinău în comun cu comandantul Armatei Naționale, Eduard Ohladciuc, comunică MOLDPRES.
În cadrul vizitei la Chișinău, președintele Comitetului Militar NATO a avut întrevederi cu Ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi și comandantul Armatei Naționale, Eduard Ohladciuc. Agenda discuțiilor s-a axat pe subiecte ce țin de stadiul actual al relațiilor de colaborare Republica Moldova-NATO în cadrul Parteneriatului pentru Pace (PpP), evoluția situației de securitate din regiune și crizele cu care se confruntă țara noastră în contextul războiului din Ucraina, reforma sectorului de apărare din Republica Moldova și contribuția Armatei Naționale la menținerea păcii și stabilității la nivel internațional prin participarea la misiuni de menţinere a păcii.
În acest context, ministrul Apărării Anatolie Nosatîi a apreciat înalt asistența acordată de țările aliate și partenere ale NATO pentru implementarea diferitor proiecte direcționate spre dezvoltarea sectorului de apărare conform principiilor unei guvernări democratice și modernizarea capabilităților de apărare, precum și sporirea rezilienței naționale.
La finalul întrevederilor, Eduard Ohladciuc și Robert Bauer au susținut declarații de presă, în cadrul cărora s-au referit la realizările parteneriatului de peste 30 de ani dintre țara noastră și Alianța Nord-Atlantică, cu accent pe promovarea unor proiecte externe destinate consolidării capacităților de apărare ale Republicii Moldova, printre care Planul Individual de Acţiuni al Parteneriatului (IPAP) Republica Moldova — NATO și Pachetul de asistență sporit din partea Alianței Nord-Atlantice – Iniţiativa de Consolidare a Capacităţilor de Apărare (DCBI).
Președintele Comitetului Militar NATO a declarat că acordarea sprijinului Republicii Moldova se regăsește pe agenda de priorități ale Alianței și va rămâne aici atât cât va fi nevoie. ”În prezent, întreprindem măsuri concrete în direcția acordării unui suport politic și practic mai mare pentru Republica Moldova, pentru a vă susține reziliența și independența politică. NATO respectă neutralitatea constituțională a Republicii Moldova”, a spus Bauer.
La rândul său, Eduard Ohladciuc a apreciat sprijinul Alianței Nord-Atlantice în aprobarea, în luna februarie, curent, a pachetului de asistență pentru Armata Națională, care prevede sporirea cooperării în vederea fortificării rezilienței naționale față de noile provocări și combaterii amenințărilor hibride, dar și suportul acordat, de-a lungul anilor, în cadrul diferitor programe și proiecte de interes comun.
”Dezvoltarea capacităților de apărare și transformarea Armatei Naționale într-o instituție modernă, ajustată la standardele internaționale și capabilă să ofere securitate cetățenilor țării noastre, este unul din obiectivele conducerii Republicii Moldova. Apreciem mult susținerea Alianței Nord Atlantice în vederea oferirii unui ajutor semnificativ în acest sens, inclusiv prin diverse forme de instruire la școli și centre de excelență, exerciții desfășurate în comun cu militarii țărilor NATO și țărilor partenere, dar și expertiza în elaborarea documentelor de politici în domeniul apărării”, a menționat comandantul Armatei Naționale.
La Chișinău, președintele Comitetului Militar NATO a avut o serie de întrevederi de lucru cu prim-ministrul Republicii Moldova, Dorin Recean, cu reprezentanții Comisiei parlamentare securitate naţională, apărare şi ordine publică, precum și cu oficiali din cadrul misiunilor diplomatice străine cu reședința la Chișinău.