A flash from the explosion of a missile illuminates the city during a Russian missile strike, amid Russia's attack on Ukraine, in Kyiv, Ukraine May 16, 2023. REUTERS/Gleb Garanich

Rusia a lansat în cursul nopţii de luni spre marţi un atac aerian de o intensitate „excepţională” asupra Kievului

Rusia a lansat în cursul nopţii de luni spre marţi un atac aerian de o intensitate „excepţională” asupra Kievului şi altor regiuni ale Ucrainei, dar armata ucraineană declară că a doborât toate cele 18 rachete lansate de inamic, între care şase rachete hipersonice, relatează Reuters şi EFE.

Apărarea antiaeriană ucraineană a doborât la primele ore ale nopţii trecute şase rachete hipersonice Kinjal, nouă rachete de croazieră Kalibr şi trei rachete balistice, toate lansate de forţele ruse împotriva teritoriului ucrainean, într-unul dintre cele mai dense şi mai variate atacuri de la începutul războiului.

„În jurul orei 03:30, invadatorii ruşi au atacat Ucraina dinspre nord, sud şi est cu 18 rachete de diferite tipuri, de pe uscat, de pe mare şi din aer”, au anunţat Forţele aeriene ucrainene într-un comunicat publicat marţi.

„Cele 18 rachete au fost distruse de efectivele şi sistemele de apărare antiaeriană ale Forţelor aeriene”, se arată în comunicat.

Deşi Forţele aeriene nu au specificat zona din ţară în care au fost distruse aceste rachete, explozii puternice s-au auzit în centrul Kievului la ora menţionată în comunicat.

La Kiev s-a înregistrat cel de-al optulea atac aerian în această lună. Autorităţile municipale nu au raportat deocamdată pagube majore, dar au declarat că trei persoane au fost rănite după căderea fragmentelor de rachete doborâte. Primarul Kievului, Vitali Kliciko, a indicat că fragmente de rachetă au căzut pe teritoriul grădinii zoologice, transmite postul de televiziune local Kanal24.

„A fost un atac excepţional prin densitatea sa – un număr maxim de rachete de atac într-un interval de timp extrem de scurt”, a declarat Serhii Popko, şeful administraţiei militare a oraşului Kiev, în comentariile postate pe aplicaţia de mesagerie Telegram.

În afară de rachete, Rusia a lansat în cursul nopţii trecute şase drone kamikaze Shahed şi trei drone de recunoaştere asupra teritoriului ucrainean, care au fost de asemenea distruse de apărarea ucraineană.

Conform comunicatului, cele şase rachete Kinjal au fost lansate din aer de şase avioane MiG-31K. Până să primească primele sisteme de rachete Patriot din Olanda, Germania şi SUA în luna aprilie, Ucraina nu avea capacitatea de a intercepta acest tip de rachete hipersonice.

Potrivit armatei ucrainene, Kievul a doborât pentru prima dată o rachetă Kinjal („Pumnal”, în limba rusă) la începutul lunii mai.

Cele nouă rachete de croazieră Kalibr au fost lansate de pe nave poziţionate în Marea Neagră, în timp ce rachetele balistice, de tip S-400 şi Iskander-M, au fost lansate de pe uscat.

După o pauză de câteva săptămâni, Rusia – care a declanşat o invazie în Ucraina în februarie 2022 – şi-a reluat tactica loviturilor cu rachete cu rază lungă de acţiune la sfârşitul lunii aprilie.

În ultimele zile, Rusia şi-a intensificat atacurile cu rachete şi drone asupra oraşelor ucrainene aflate departe de linia frontului, probabil pentru a forţa Kievul să consume muniţia celor mai moderne sisteme antiaeriene ale sale, în timp ce Ucraina se pregăteşte să lanseze o contraofensivă pentru a încerca să recucerească teritoriile ocupate de armata rusă.

Sirenele de raid aerian au fost activate marţi dimineaţă pe întreg teritoriul Ucrainei, inclusiv la Kiev şi în împrejurimile capitalei ucrainene, şi au răsunat timp de aproape trei ore, potrivit Reuters şi media locale.

‘Misiunea inamicului este de a semăna panică şi a provoca haos. Cu toate acestea, în zona operaţională Nord (inclusiv Kievul), situaţia este control complet’, a declarat generalul Serhii Naev, comandantul Forţelor întrunite ale armatei.

Racheta Kinjal este una din cele şase arme de ‘generaţie nouă’ prezentate de preşedintele Vladimir Putin în 2018, când liderul rus s-a lăudat că aceasta nu poate fi
doborâtă de niciunul dintre sistemele de apărare antirachetă din lume, aminteşte Reuters.

‘Activitatea apărării antiaeriene a fost extrem de reuşită. Şase rachete Kinjal reprezintă un indicator impresionat în acest sens’, a afirmat purtătorul de cuvânt al Forţelor aeriene ucrainene, Iuri Ihnat. AGERPRES