Summitul EPC: Localitatea Bulboaca se pregătește să-i întâmpine pe oficialii europeni

Chişinău, 16 mai. /MOLDPRES/. Summitul Comunității Politice Europene programat pentru data de 1 iunie este cel mai mare eveniment internațional găzduit de Republica Moldova. La Bulboaca, localitatea în care cei 50 de lideri europeni vor sta la masa de discuții, lucrările de amenajare sunt în toi, transmite MOLDPRES.

Oamenii susțin că summitul este un motiv de mândrie națională pentru moldoveni. De la nord, spre centru și până în sudul țării, aceștia așteaptă cu nerăbdare marele eveniment. La Bulboaca, locuitorii plantează copaci, sădesc flori, fac curățenie în curți și repară gardurile. Primarul localității, Ion Berzoi afirmă că până la data de 1 iunie în sat urmează să fie efectuate mai multe lucrări. „În toate intrările din Bulboaca au fost instalate plăcuțe, avem stații moderne, drumurile, pavajul, trebuie să schimbăm și gardul din fața primăriei. Suntem în proces de muncă, avem multe de făcut până pe data de 1 iunie. Lucrăm și în weekend, pentru că ne dăm seama că este un eveniment important pentru noi și toți înțeleg acest lucru”, a spus edilul.

Reabilitarea drumurilor trece însă dincolo de hotarele satului care va găzdui marele eveniment. Lucrările se efectuează pe circa 30 de km din traseul Chișinău – Tiraspol, Florești – Anenii Noi și Bulboaca-Delacău. Astfel, găzduirea de către Moldova a Summitului Comunității Politice Europene va contribui la dezvoltarea țării atât pe termen scurt, cât și pe termen lung.

Republica Moldova este gazda Summitului Comunității Politice Europene, care se va desfășura la 1 iunie 2023, reunind, în premieră, 50 de președinți, prim-miniștri și înalți oficiali europeni. Summitul va avea loc la Castelul Mimi din satul Bulboaca, raionul Anenii Noi, situat la aproximativ 35 de kilometri distanță de Chișinău.

Comunitatea Politică Europeană este un for guvernamental paneuropean înființat anul trecut, în urma invaziei Rusiei în Ucraina, servind drept platformă care întrunește liderii europeni cu scopul a discuta și a identifica soluții pentru cele mai urgente probleme ale Europei, precum securitatea, stabilitatea și reziliența energetică.