Un columbian, condamnat în Rusia la cinci ani de închisoare pentru discreditarea armatei ruse

Un tribunal din Moscova a condamnat un cetăţean columbian la cinci ani şi două luni de închisoare pentru „discreditarea forţelor armate ale Rusiei”, relatează marţi agenţia DPA.

Bărbatul columbian va executa pedeapsa într-un penitenciar general în Rusia. De când Rusia a declanşat în februarie anul trecut războiul împotriva Ucrainei acesta este primul caz cunoscut în care un cetăţean străin este condamnat pentru discreditarea armatei ruse.

El a fost acuzat că anul trecut a ascuns într-un centru comercial telefoane mobile care au fost apoi folosite pentru răspândirea unor „relatări în masă false despre acţiunile forţelor armate ale Rusiei, inclusiv despre uciderea civililor”.

Potrivit procurorilor ruşi, cetăţeanul columbian ar fi lucrat pentru o organizaţie străină legată de Departamentul de Stat al SUA şi ar fi fost de asemenea plătit de aceasta.

Autorităţile ruse au impus reguli stricte asupra prezentării „operaţiunii militare speciale” şi în luna martie au introdus în codul penal pedepse aspre pentru „calomnierea” şi „discreditarea” armatei ruse, care pot ajunge până la 15 ani de închisoare. Mai multe persoane ce s-au manifestat împotriva războiului au fost deja condamnate în urma acuzaţiilor de discreditare a armatei.AGERPRES