Astăzi a avut loc evenimentul de lansare a Programului Interreg NEXT România-Republica Moldova 2021-2027, un program mult așteptat de către comunitățile și instituțiile publice locale din Republica Moldova și județele Iași, Botoșani, Vaslui și Galați.
Fondurile europene nerambursabile sprijină autoritățile publice locale, instituțiile educaționale, medicale și organizațiile neguvernamentale din Republica Moldova și aria eligibilă din Romania, granita de Est (Botoșani, Iași, Vaslui, Galați) pentru a se dezvolta și reduce din decalajele dintre comunitățile noastre și cele din Europa Occidentală.
Fondurile europene sunt cea mai importantă șansă a noastră la dezvoltare, iar județul Iași, prin vecinătatea directă cu Republica Moldova, poate fi un partener cu care să duceți la îndeplinire proiectele pe care le-ați gândit pentru comunitățile dumneavoastră.
De la lansarea fondurilor transfrontaliere, de la preaderare și până la exercițiul financiar 2014-2020, Consiliul Județean Iași, a primit finanțare, fie în calitate de lider, fie ca partener, pentru mai multe proiecte transfrontaliere, printre care voi face o scurtă trecere în revistă:
Prin programul operațional comun România – Republica Moldova -Ucraina, în exercițiul financiar 2007-2013, Consiliul Județean Iași a beneficiat de fonduri europene în valoare de 17.056.388,84 lei pentru trei proiecte transfrontaliere: „Parcul Agroindustrial TransAgropolis”, „Crearea unui climat favorabil investiţiilor în regiunile de frontieră din Ucraina şi România” și „Îmbunătățirea transfrontalieră a gestionării deșeurilor solide din Republica Moldova, România și Ucraina”.
Prin Fondurile de preaderare PHARE CBC, Consiliul Județean Iași a atras 2.629.099 lei fonduri nerambursabile prin proiectele „Reabilitarea şi modernizarea infrastructurii de transport în regiunea transfrontalieră Iaşi – Ungheni, pe sectorul de drum DJ 249A”, „Retehnologizarea staţiei de epurare a apelor uzate în localitatea Vlădeni, judeţul Iaşi”, „Susţinerea Politicilor de Identitate Comunitară– S.P.I.C.” și „Semnalizarea Obiectivelor Turistice de Interes Regional din Judeţul Iaşi”.
Prin Programul Operațional Comun România – Republica Moldova 2014 – 2020, suntem în etapa de implementare a proiectului „Călător pe meridiane culturale”, proiect în care Consiliul Județean Iași, este lider, alături de Consiliul Raional Fălești și Primăria Orașului Fălești, în calitate de parteneri.
Prin proiectul Călător pe meridiane culturale vom asigura restaurarea și integrarea turistică a monumentului istoric Ansamblul Muzeal “Ion Creangă” Iași, care include și reabilitarea bojdeucii lui Ion Creangă.
În Republica Moldova, proiectul prevede restaurarea, reabilitarea drumului istoric de acces din pavaj de granit „Ștefan cel Mare” din orașul Fălești și reabilitarea Muzeului de Istorie și Etnografie „Lazăr Dubinovschi” oraș Fălești. Bugetul total al proiectului este de 1.724.351,65 euro, din care finanțare nerambursabilă prin intermediul Instrumentului European de Vecinătate (ENI) de 1.500.000 euro, bugetul alocat Județului Iași fiind de 1.042.841,65 euro, iar perioada de implementare este de 24 luni.
„Consiliul județean Iași este un partener pentru autoritățile publice locale din Republica Moldova pentru a accesa fonduri prin programele transfrontaliere și își propune să consolideze cooperarea adminstrativă, un obiectiv asumat la nivelul Județului Iași.
Pentru o accesare ridicată fondurilor trebuie să ne stabilim din timp prioritățile, ce proiecte dorim sa dezvoltăm și de ce parteneri avem nevoie. În acest exercițiu financiar ne propunem, că împreună cu instituțiile din subordine, sa identificam cat mai multi potențiali beneficiari din Republica Moldova și la sfârșitul exercițiului financiar 2021-2027 să evidențiem cât mai multe obiective realizate.
În demersurile de dezvoltare a relațiilor bilaterale dintre România și Republica Moldova, un rol important îl are Euroregiunea Siret-Prut-Nistru. Consiliul județean Iași este membru fondator al Euroregiunii Siret-Prut-Nistru și are 37 de membri (5 județe din România, Iași – fondator, Bistrița-Năsăud, Prahova, Neamț și Buzău și 30 din cele 32 de raioane ale Republicii Moldova, Unitatea Teritorial Autonomă Găgăuzia și Municipiul Bălți), iar din 2022 a recâștigat președinția și i-a restabilit prioritățile, corelate la nevoile administrației publice locale. De la înființare și până în prezent, Euroregiunea a funcționat ca o platformă de interconectare a administrațiilor publice locale din Republica Moldova și România pe mai multe domenii, inclusiv pentru accesarea fondurilor europene transfrontaliere.
Ca Președinte al Consiliului Județean Iași și al Euroregiunii Siret-Prut-Nistru, îmi doresc să atragem cât mai multe fonduri prin Programul care se lansează astăzi.
Comunitățile noastre, cât și cele din Republica Moldova au nevoie de fonduri pentru a se integra în comunitatea europeană și a continua parcursul european.
Din partea mea, ca președinte al Consiliului Județean Iași, veți avea tot sprijinul pentru a îmbunătăți cooperarea transfrontalieră”, subliniază Costel Alexe, președintele CJ Iași.