Zelenski intenţionează să călătorească la Hiroshima pentru a asista la summitul G7

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski intenţionează să călătorească la Hiroshima pentru a participa la summitul liderilor G7 care se desfăşoară de vineri până duminică în acest oraş japonez, au informat mai multe surse din partea organizatorilor, citate de EFE.

Zelenski ar urma să sosească sâmbătă în Japonia pentru a participa la reuniunile de duminică într-o sesiune dedicată războiului din Ucraina şi ar plănui să aibă întâlniri bilaterale cu preşedintele american Joe Biden şi premierul japonez Fumio Kishida, după cum au declarat surse ale executivului nipon presei locale.

Alte surse implicate în organizarea summitului au confirmat pentru EFE că s-au făcut modificări în agenda de duminică, menite să permită participarea în persoană a lui Zelenski.

Atât Ministerul de Externe japonez, cât şi Casa Albă au refuzat până acum să confirme posibila prezenţă a liderului ucrainean la întâlnirea de la Hiroshima. Versiunea oficială pe care guvernul japonez o menţine este că Zelenski va participa la discuţii prin videoconferinţă.

Dacă totuşi vizita lui Zelenski va avea loc, aceasta ar fi prima sa călătorie în Asia după începerea invaziei ruse şi s-ar produce după întâlnirea sa din Ucraina în martie trecut cu premierul japonez, a cărui ţară deţine preşedinţia prin rotaţie a G7.

Preşedintele ucrainean s-a deplasat recent în Franţa, Germania, Italia şi Regatul Unit, ţări membre ale G7, pentru a se întâlni cu liderii acestora.

Prezenţa sa la summitul G7 ar avea loc într-un moment în care Kievul solicită asistenţă militară suplimentară, inclusiv trimiterea de avioane de luptă americane F-16, şi în timp ce grupul celor mai industrializate state din lume încearcă să crească presiunea asupra Moscovei. AGERPRE