U.S. Secretary of State Antony Blinken testifies during a Senate Appropriations Committee hearing titled "A Review of the President’s Fiscal Year 2024 Budget Request: Investing in U.S. Security and Competitiveness, and the Path Ahead for the U.S.-China Relationship" on Capitol Hill in Washington, U.S., May 16, 2023. REUTERS/Elizabeth Frantz

Papua Noua Guinee va semna un pact de securitate cu Washingtonul

Papua Noua Guinee va semna luni cu SUA un pact de securitate ce le va oferi forţelor americane acces la porturile şi aeroporturile acestei ţări din Pacific, unde Washingtonul caută să contracareze influenţa Chinei, informează AFP.

Secretarul de stat american Antony Blinken este în vizită în Papua Noua Guinee pentru o reuniune a Forumului SUA-Insulele din Pacific care începe luni în Port Moresby.

În cadrul acestei reuniuni, Blinken va semna un acord de cooperare în domeniul apărării şi supravegherii maritime, ce va permite trupelor americane să aibă acces la porturile şi aeroporturile acestei ţări.

Acest acord va permite „îmbunătăţirea cooperării în materie de securitate şi întărirea relaţiilor bilaterale (…), precum şi creşterea stabilităţii şi securităţii în regiune”, a subliniat Departamentul de Stat american.

De asemenea, el va oferi SUA acces în apele Papua – Noua Guinee, în apropiere de rutele maritime spre Australia şi Japonia, în schimbul unui acces la sateliţii de supraveghere americani, a explicat joi prim-ministrul acestei ţări din Pacific, James Marape.

Chiar dacă acest pact este prezentat drept un acord menit să protejeze frontierele ţării, ambiţiile Chinei în Pacific sunt un motiv-cheie în angajamentul american în această regiune, subliniază experţii.

„Chiar dacă China nu este menţionată nicăieri în document, ea se află de fapt la baza aprofundării relaţiilor dintre SUA şi Papua Noua Guinee”, afirmă Gordon Peake, de la Institutul SUA pentru Pace.

Cu toate acestea, Marape a precizat că acest acord nu va împiedica ţara sa să încheie acorduri similare cu alte ţări, inclusiv cu China.

Joe Biden, al cărui unchi a murit în Papua Noua Guinee în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, trebuia iniţial să devină luni primul preşedinte american care se va fi deplasat în această ţară din Pacificul de Sud, însă el şi-a anulat deplasarea din cauza negocierilor asupra datoriei publice a SUA şi a fost înlocuit de Blinken. AGERPRES/