Weekendul concertelor în parcul Palas: Vama a setat ritmul Ia Iași, în cadrul Romanian Creative Week. Surprizele continuă și în această săptămână
Concertele desfășurate în parcul Palas au dat ritm și voce Iașului în primele zile ale Romanian Creative Week (RCW). Vama, Winael Baldus, Iulian Nunucă, Lia și Paulina, precum și tânăra generație de trapperi au adus publicul în Amfiteatrul și parcul Palas în fiecare seară din weekend, pentru a se bucura de câteva ore de relaxare și muzică bună. Surprizele continuă toată săptămâna, iar weekendul 26 – 28 mai aduce Romanian Fashion Week în parcul Palas, cu cea mai bună selecție de designeri consacrați, dar și emergenți în 3 zile de show-uri pe cel mai spectaculos catwalk construit până acum în țară.
Concertele din secțiunea New Music Oasis a RCW au început de vineri, 19 mai, și s-au deschis cu noua generație de trapperi: BLANCO, COMANN și GSA, tânăr talent de pe scena urbană românească, precum și MAIDAN, primul producer de trap din România, prezent în hip-hop-ul românesc de peste 20 de ani. Show-ul Urban Take Over a avut loc în Amfiteatrul & parcul Palas.
Sâmbătă a fost o seară cu adevărat specială, concertul Vama fiind așteptat cu nerăbdare de public încă de la anunțarea programului oficial al Romanian Creative Week. În deschiderea concertului au cântat Winael Baldus și Iulian Nunuca, iubiți de public de pe scena Vocea României.
La finalul concertului, membrii trupei Vama s-au declarat impresionați atât de interacțiunea directă cu publicul, cât și de ritmicitatea acestuia.
„Nu știu dacă colegii mei au sesizat, dar la piesa «Cântă cu mine», când nu mai era măsurată de nicio tobă, publicul a rămas și a bătut din palme ritmic foarte bine până la ieșire și nu s-au decalat. Am mai trăit chestia asta la Iași. La Iași avem cel mai ritmic public… Ne-a plăcut energia publicului și ne-am simțit un pic actori, pentru că scena asta e ca un ecran așa. Noi suntem dependenți de legea acțiunii și reacțiunii, ceea ce primim și ceea ce dăm trebuie să ne energizeze și pe noi, iar asta ni s-a întâmplat la Iași. Ăsta e și motivul pentru care am dat trei bis-uri“, a spus Tudor Chirilă la finalul concertului.
Distracția a continuat la NeMO, duminică, 21 mai, cu Dj CS84 și solistele Lia și Paulina, cunoscută ca „fetița de milioane a României”. „Mare Bairam” s-a petrecut tot în parcul Palas și au dat ieșenilor motive să danseze și să fredoneze hit-uri celebre cu precădere în lumea rețelelor de socializare.
CELE MAI IMPORTANTE EVENIMENTE ALE RCW DIN SĂPTĂMÂNA 22 – 28 MAI
Iașul își deschide curțile este modul în care Romanian Creative Week alocă arhitecturii o poziție specială, oferind premii celor mai buni arhitecți care își pun talentul în slujba remodelării a șase clădiri și monumente istorice din Iași. Sunt puse în joc premii în valoare de 45.000 lei pentru studenții și absolvenții din domeniul arhitecturii, artei și designului. Pe 22, 23 și 26 mai au loc vernisajele instalațiilor arhitecturale montate în clădiri și monumente istorice importante din Iași, astfel:
PROGRAM 22 MAI
15:00 Vernisaj instalație arhitecturală Palatul Braunstein Iași
PROGRAM 23 MAI
11:00 Vernisaj instalație arhitecturală Palatul Calimachi, Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore. T. Popa” Iași
13:00 Vernisaj instalație arhitecturală Facultate de Psihologie și Științe ale Educației Iași Universitatea „A. I. Cuza” Iași,
15:00 Vernisaj instalație arhitecturală Palatul Universitar din Copou – Facultatea de Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației Iași
PROGRAM 26 MAI
16:00 – 19:00 – Tur ghidat străzile și curțile Iașului istoric
HazarDance aduce la Romanian Creative Week competiția dedicată tinerilor dansatori: Street Dance Battle. Evenimentul va debuta spectaculos, în 22 mai, cu show-ul de flamenco și dans contemporan „El Salto”, în coregrafia lui Jesús Carmona. Spectacolul cunoscuților artiști spanioli va putea fi văzut, începând cu ora 20.00, la Sala Mare a Teatrului Național „Vasile Alecsandri” Iași. Ziua de 23 mai va fi marcată de trei spectacole de dans, desfășurate în diferite locații din Iași. De la ora 16.00, în Grădina Botanică, publicul va putea admira „Altă oră de dans”, descris de organizatori drept o combinație de stand-up comedy, dialog, real time composition, interactivitate, dans contemporan, hip-hop, improvizație și teatru. Coregrafia este realizată de Răzvan Rotaru și de Filip Stoica, fondatorii companiei Scuze Noi.
Tot în 23 mai, de la ora 18.00, Sala Uzina a Teatrului Național Iași va găzdui spectacolul „Despre tine (o versiune)”, prezentat de Centrul Național al Dansului. Coregrafia este semnată de Vava Ștefănescu. Ziua de 23 mai se va încheia, la Teatrul Luceafărul, cu spectacolul de dans contemporan „Humans | Bodies | Images”, prezentat de Linotip-Centru Independent Coregrafic. Ioana Marchidan semnează coregrafia. Ziua Shakespeare, 24 mai, va fi marcată la HazarDance prin spectacolul de teatru-dans „Hamlet”, în coregrafia lui Gabriel Scalschi, eveniment care va avea loc, de la ora 17.30, în Sala Uzina a Teatrului Național Iași. Iar de la ora 20.00, la Teatrul Luceafărul, publicul este invitat la romeo@julia.com, prezentat de M Studio. Coregrafia îi aparține lui Fren_Ak.
HazarDance va continua în forță, în 25 mai, cu competiția Battle Street Dance, în care concurenții se vor putea întrece, individual și pe echipe, în dans și creativitate. Ultima zi a festivalului va oferi publicului și două spectacole superbe. „Cataclisma”, spectacol de dans contemporan produs de Unteatru, va avea loc la Sala Studio a Teatrului Național Iași, de la ora 18.00, coregrafia fiind realizată de Andrea Gavriliu.
Innovation&Digital (23 mai 2023, la Palatul Culturii, în Sala Procopiu) are loc workshop-ul Believe din cadrul secțiunii Innovation&Digital al RCW. Believe va acoperi câteva subiecte interesante cu privire la cea mai nouă tendință care a zguduit industria muzicală – piese generate de AI – și va discuta despre serviciile YouTube în continuă schimbare, poziția lor actuală pe piața românească și cea mai bună strategie de lansare prin care poti fi văzut și ascultat ca artist emergent cu ajutorul instrumentelor inteligente ale lui Believe (detalii aici: https://romaniancreativeweek.ro/sections/innovation-digital/believe-workshop/).
Becoming an Entrepreneur (25 mai, Palatul Culturii ) – Programul de sprijin pentru antreprenori „Rezidența Antreprenorială inspirată de UniCredit” se extinde la nivel național, cu debutul la Iași, în cadrul Romanian Creative Week, și sub un nou titlu – „Începătorii – Rezidența Antreprenorială UniCredit”. Lansat în 2020 în cadrul platformei „building.a.community”, proiectul este dezvoltat de Centrul Cultural PLAI (AMBASADA) din Timișoara, realizat cu sprijinul partenerului local Târgul Creatorilor/Acaju și este susținut de UniCredit Bank România (detalii aici: https://romaniancreativeweek.ro/sections/creative-entrepreneurship/becoming-an-entrepreneur/ ).
Conferința internațională Welcoming differences between X, Y and Z generations, curatoriată de Caterina Pruteanu (fondatoarea Moldova Film Festival și creative producer la emisiunea TV Starea Nației) și Anda Zota (arhitect și redactor-șef igloo), va avea loc pe 27 mai în Sala Voievozilor a Palatului Culturii. Construită ca un instrument de înțelegere a diferitelor generații, cu diferențe frapante și asemănări familiare, dar și ca un ghidaj în discursul generațional și al identității de gen, conferința „Welcoming differences between X, Y and Z generations” va acoperi un spectru larg de subiecte relevante, cuprinzând domenii creative precum arhitectură, fashion, social media.
New Media District este un eveniment în cadrul Romanian Creative Week, coordonat de artistul vizual Andrei Cozlac, care își propune crearea unei platforme de dialog între artele digitale – new media și publicul ieșean, prin amplasarea în spațiul public, sub formatul unui concept expozițional, a unor lucrări produse de artiști și companii orientate către proiecte de creative media (detalii aici: https://romaniancreativeweek.ro/call-for-projects/project-new-media/).
Romanian Fashion Week în parcul Palas
Romanian Creative Week se încheie cu cea mai bună selecție de designeri consacrați și emergenți în trei zile de show-uri pe cel mai spectaculos catwalk construit până acum în țară. Între 26 și 28 mai, în parcul Palas, are loc a XV-a ediție a Romanian Fashion Week. 19 designeri consacrați, 26 designeri emergenți (15 dintre ei câștigători ai celui mai mare concurs dedicat modei în România) și secțiile de design vestimentar ale celor mai importante 4 universități de profil din țară și, în premieră, ai celei din Chișinău, beneficiind de serviciile de beauty ale echipelor conduse de Alexandru Abagiu și Sorin Stratulat, își vor prezenta colecțiile în 50 de show-uri individuale sau colective.
DESPRE ROMANIAN CREATIVE WEEK
Aflat la cea de-a treia ediţie, Romanian Creative Week este organizat de Federaţia Patronatelor din Industriile Creative (FEPIC), singura federaţie patronală reprezentativă la nivel naţional ce activează în sectorul Industriilor Creative din România. Înfiinţată la Iaşi, în 2011, FEPIC a organizat, până în prezent, peste 50 de acţiuni de promovare naţională şi internaţională a industriilor creative româneşti.