Deca: În Legea învăţământului superior am prevăzut o mai mare autonomie în stabilirea profilului de carieră a cadrelor universitare

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a declarat, marţi, la Guvern, că noua Lege a învăţământului superior care a fost adoptată de Parlament prevede o mai mare autonomie în ceea ce priveşte stabilirea profilului de carieră a cadrelor universitare.

Ministrul a participat la ceremonia de semnare a contractelor de finanţare destinate sprijinirii sistemului naţional de cercetare-dezvoltare prin atragerea de resursă umană înalt specializată din străinătate, inclusiv din diaspora ştiinţifică.

 

„Prin acest program oferim resursele pentru ca universităţile să-i aducă şi mai aproape pe cercetătorii români şi străini care deja au legături bine consolidate cu mediul academic şi de cercetare din România. În Legea învăţământului superior am prevăzut o mai mare autonomie în ceea ce priveşte stabilirea profilului de carieră a cadrelor universitare. Fiecare universitate trebuie să poată să decidă în ce măsură un cadru universitar la un moment dat este mai valoros în cercetare sau în zona de predare sau în alte zone de interes din misiunea universitară. (…) Practic, Legea învăţământului superior vine şi deschide cadrul legislativ şi potenţează autonomia universitară în aşa fel încât aceste investiţii să îşi atingă scopul”, a susţinut Deca.

 

Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Sebastian Burduja, a amintit că bugetul alocat cercetării a crescut cu 70%, iar în prezent se află în lucru legea cercetării româneşti.

„Bugetul a crescut cu nivelul fără precedent de 70%. (…) Sunt lucruri care s-au întâmplat în cercetarea românească – Programul ‘Henri Coandă’, Legea cercetării româneşti este în lucru, Legea integrării – jalon PNRR îndeplinit la timp şi multe altele”, a susţinut Burduja.

 

Potrivit consilierului prezidenţial Diana Păun, România poate deveni un hub tehnologic şi un centru de inovare cu un ecosistem de start-up-uri de cercetare-dezvoltare şi colaborări internaţionale.

„În contextul global actual în care tehnologia evoluează atât de rapid trebuie să ne asigurăm că suntem pregătiţi să facem faţă schimbărilor, să profităm de avantajele pe care acestea le aduc. România poate deveni un hub tehnologic şi un centru de inovare cu un ecosistem de start-up-uri de cercetare şi dezvoltare şi colaborări internaţionale. (…) Progresul colectiv poate fi posibil doar prin parteneriat şi cooperare. Astăzi, România îşi deschide porţile pentru minţi strălucite din întreaga lume pentru a ne ajuta să creăm un viitor mai bun pentru toţi. Acest program de atragere a resurselor umane înalt specializate nu are doar scopul de a aduce cele mai bune experienţe şi cunoştinţe, ci şi de a stimula colaborarea, schimbul de idei între profesioniştii de renume internaţional şi comunitatea locală”, a afirmat Diana Păun. AGERPRES