Insula Guam se pregăteşte pentru sosirea iminentă a taifunului Mawar

Insula Guam, un teritoriu al SUA din Pacific, se pregăteşte pentru sosirea iminentă miercuri a taifunului Mawar, care ar putea aduce inundaţii şi ploi abundente, informează AFP.

„Traiectoria actuală a Mawar arată o probabilitate ridicată ca ochiul (taifunului) să traverseze” insula cu 170.000 de locuitori, potrivit Serviciului Naţional de Meteorologie al SUA (NWS). Se prognozează că Mawar va fi însoţit de rafale care ar putea ajunge la 280 km/oră atunci când va atinge uscatul.

Miercuri, la ora locală 13:31 (03:31 GMT), taifunul de categoria 4 se afla la circa 70 km sud-est de coaste, potrivit prognozei biroului NWS de pe insula Guam.

„Situaţia se deteriorează treptat în întreaga insulă. Vânturile se înteţesc încontinuu şi se aude din ce în ce mai mult zgomot în exterior”, au indicat meteorologii.

„Sunt îngrijorat pentru siguranţa populaţiei noastre. Aceasta este cea mai puternică furtună din ultimii 20 de ani”, a declarat guvernatorul insulei Guam, Lou Leon Guerrero.

Oficialul a cerut locuitorilor să „se adăpostească imediat”.

Mawar şi-a pierdut statutul de „super taifun” atunci când viteza vânturilor susţinute care îl însoţesc a scăzut sub 240 km/oră, însă NWS precizează că fenomenul meteorologic „s-ar putea intensifica uşor în apropiere de Guam”.

Autorităţile se aşteaptă ca taifunul să aducă ploi torenţiale şi să provoace inundaţii. Potrivit previziunilor, ar putea cădea între 25 şi 38 cm de ploaie, iar pe alocuri peste 50 cm.

De asemenea, a fost emisă o avertizare de viituri pentru insulă, unde s-au înregistrat deja vânturi suflând cu peste 119 km/oră, a precizat NWS.

Ploile abundente ar putea provoca alunecări de teren în centrul şi sudul Guam-ului, a avertizat NSW.

Deja, preşedintele SUA Joe Biden a declarat marţi stare de urgenţă pentru Guam, astfel ca ajutor federal să poată fi acordat insulei, potrivit unui comunicat al Casei Albe.

Conform meteorologilor, condiţiile meteo ar urma să se îmbunătăţească joi.AGERPRES