Ungaria, criticată în raportul Freedom House privind starea democraţiei în ţările din Europa de Est

Democraţia din Ungaria condusă de prim-ministrul Viktor Orban a avut şi mai mult de suferit anul trecut, potrivit unui raport american privind starea democraţiei în ţările din Europa de Est, publicat miercuri, informează AFP.

În raportul său anual, Freedom House, organism de cercetare finanţat de guvernul american însă administrat în mod autonom, subliniază că democraţia din Ungaria s-a deteriorat mai mult ca în orice altă ţară din Europa de Est, exceptând Rusia.

Raportul denunţă în special organizarea celor mai recente alegeri legislative, marcate de „nereguli, abuz al resurselor administrative şi distorsiuni în mass-media”, precum şi „intoleranţa tot mai mare a regimului Orban pentru vocile disidente”.

După ce a revenit la putere în 2010, liderul naţionalist al Ungariei şi-a supus progresiv contra-puterile, fie că este vorba de mass-media sau de justiţie, atrăgându-şi critici din partea Uniunii Europene.

Raportul stabileşte un contrast cu Polonia, subliniind „dispreţul partidului aflat la putere (la Varşovia) pentru democraţia liberală”, dar salutând primirea masivă de ucraineni care au fugit de războiul provocat de Rusia.

Potrivit Freedom House, Ungaria este 43% democratică, în comparaţie cu 45% un an mai devreme, în timp ce Polonia se menţine la 59%.

Rusia lui Vladimir Putin a coborât de 5% la 2% democratică.

Cea mai mare notă i-a fost acordată Estoniei, cu 83% democratică, urmată de Letonia, Slovenia, Lituania şi Republică Cehă, potrivit raportului.AGERPRES