Chişinău, 29 mai. /MOLDPRES/. Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a anunțat astăzi că va înainta o inițiativă legislativă privind crearea unui Centru național de apărare informațională si combatere a propagandei denumit simbolic „Patriot”, transmite MOLDPRES.
„Anunț inițiativa legislativă de a crea o instituție care să combată propaganda dăunătoare statului și să apere cetățenii de manipulare și de atacurile propagandistice constante. Voi propune Parlamentului spre adoptare crearea Centrului național de apărare informațională și combatere a propagandei denumit simbolic „Patriot”. Centrul va avea misiunea de a coordona și implementa politica statului în domeniul securității informaționale și de a asigura comunicare strategică în vederea identificării, prevenirii și combaterii dezinformării la nivel național”, a afirmat Maia Sandu.
Șefa statului a argumentat necesitatea creării noii instituții prin faptul că de când Rusia a pornit războiul împotriva Ucrainei, s-au intensificat și atacurile împotriva Republicii Moldova. „În mod constant se încearcă atragerea țării noastre pe o orbită a trecutului, într-o zonă întunecată și fără perspectivă de dezvoltare. Doar datorită rezistenței ucrainenilor, Rusia nu poate ataca militar țara noastră, dar o atacă constant informațional, prin minciună, propagandă, dezinformare. Propaganda este o amenințare directă la securitatea țării și pune în pericol viitorul liber, democratic și prosper al Moldovei. Din păcate, avem persoane și rețele bine puse la punct, plătite cu bani murdari, care servesc interesele străine și au un singur rol – să creeze falsuri, să propage minciunile Kremlinului și să blocheze drumul Moldovei spre UE”, a spus Maia Sandu.
În aceste condiții, președintele a afirmat că „avem datoria de a apăra Moldova de atacuri și de trădători, avem nevoie de măsuri concrete și un plan bine pus la punct care să răspundă acestor amenințări la adresa cetățenilor noștri, care să combată propaganda și să contribuie la protejarea spațiului informațional”.
Noua instituție ar urma să aibă două responsabilități de bază. Prima se referă la transmiterea informațiilor veridice către public, asigurarea unui dialog constant cu cetățenii și colaborarea cu instituțiile statului în vederea promovării intereselor naționale și creșterii rezistenței societății în fața dezinformării. Cea de-a doua responsabilitate a noii instituții este să identifice, să evalueze și să combată dezinformarea, pentru eliminarea riscurilor generate de amenințările hibride și dezinformare asupra securității naționale.
Proiectul de lege care vizează crearea Centrului „Patriot” va fi mâine publicat spre consultări publice, iar până la sfârșitul lunii iunie acesta va fi expediat în Parlament.