Charles Michel: Rusia va trebui să răspundă pentru distrugerea barajului hidroelectric Kahovka din Ucraina

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat marţi că Rusia va trebui să dea socoteală pentru distrugerea parţială a unui baraj hidroelectric în Ucraina şi a evocat o „crimă de război”, informează AFP.

„(Sunt) şocat de atacul fără precedent asupra barajului Nova Kahovka”, a scris Charles Michel pe Twitter. „Distrugerea unei infrastructuri civile este în mod clar o crimă de război şi noi cerem socoteală Rusiei şi afiliaţilor săi”, a adăugat el.

„Gândurile mele se îndreaptă către toate familiile din Ucraina lovite de această catastrofă”, a mai scris preşedintele Consiliului European, precizând că va propune un ajutor pentru zonele inundate, în timpul viitorului summit al liderilor ţărilor din UE prevăzut să aibă loc la sfârşitul lui iunie la Bruxelles.

Barajul Kahovka, situat în zonele din regiunea Herson ocupate de Rusia în sudul Ucrainei, a fost parţial distrus marţi, Moscova şi Kievul acuzându-se reciproc de această distrugere.

Barajul, ocupat de ruşi de la începutul ofensivei lor în Ucraina, permite inclusiv alimentarea cu apă a Peninsulei Crimeea, anexată de Rusia în 2014.

Amenajat pe fluviul Nipru în 1956, în timpul perioadei sovietice, acest baraj este una dintre cele mai mari infrastructuri de acest tip din Ucraina.AGERPRES/