Deca: Trendul privind participarea la greva din Educaţie este unul descendent

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a declarat joi că trendul privind participarea la greva din Educaţie este unul descendent, precizând că, din datele centralizate la minister, de la începutul mişcării de protest şi-au reluat activitatea aproximativ 21.000 de angajaţi din sistemul de învăţământ, din care aproximativ 13.500 sunt cadre didactice.

„Deci, faţă de datele pe care le-am avut înainte de ordonanţa de urgenţă care viza majorările salariale, procentul cadrelor didactice care se află în grevă a scăzut cu 6,34% la nivelul cadrelor didactice şi per total personal în învăţământ, adică personal didactic, didactic auxiliar şi nedidactic, cu 7,3%. În cifre absolute, şi-au reluat activitatea aproximativ 21.000 de angajaţi din sistemul de învăţământ, din care aproximativ 13.500 sunt cadre didactice. Aşa cum spuneam, trendul este unul descendent vizavi de participarea la grevă. Din nou, cifrele comunicate de Ministerul Educaţiei sunt raportate la numărul total al angajaţilor şi la numărul total al personalului didactic. De ce? Pentru că pe noi ne interesează câtă resursă umană există în şcoli pentru desfăşurarea proceselor educaţionale”, a afirmat Ligia Deca într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

Ministrul a subliniat că dorinţa părţii guvernamentale este ca revenirea la clase să nu se facă pe baza unei obligaţii legale, întrebată cât la sută din profesori sunt în grevă la ora actuală.

„Din nou, ceea ce se încearcă acum este să spunem că am ajuns sub cifra de 50% faţă de cei care au intrat în grevă la 22 mai. Ceea ce ne interesează pe noi este ca toate cadrele didactice să revină în sălile de clasă pentru a putea desfăşura procese normale de educaţie şi de evaluare. O să mai spun încă o dată acest lucru. Dorinţa noastră este ca revenirea la clase să nu se facă pe baza unei obligaţii legale, ci pe baza convingerii că lucrurile se îndreaptă în direcţia dorită şi pe baza convingerii că profesorii sunt respectaţi şi apreciaţi”, a mai declarat Deca. AGERPRES