Primăria Municipiului Iași și Compania de Transport Public Iași invită ieșenii să admire ultimele achiziții în materie de mijloace de transport electrice

În contextul sărbătoririi a 125 de transport electric la Iași, Primăria Municipiului Iași și Compania de Transport Public Iași invită ieșenii să admire ultimele achiziții în materie de mijloace de transport electrice, moderne, sigure și ecologice.
Duminică, 11 iunie, tramvaiele PESA și Bozankaya și autobuzele Solaris vor străbate orașul într-o paradă cu plecări simultane din capăt CUG și, respectiv, din Copou. La ora 12:00 coloanele de mijloace de transport se vor întâlni la Palatul Culturii pentru a putea fi admirate împreună.
În prezent, grație fondurilor europene obținute de Primăria Municipiului Iași prin Programul Operațional Regional (POR), ieșenii au la dispoziție 16 tramvaie PESA (în valoare de 163 de milioane de lei), 16 tramvaie Bozankaya (168 de milioane de lei) și 20 de autobuze electrice Solaris (66,7 milioane de lei), mijloace de transport care, pe lângă faptul că respectă ultimele standarde de modernitate, protejează și mediul înconjurător. Alte 24 de autobuze electrice de 10 metri, în valoare de 64,8 milioane de lei, de la SC BMC Truck&Bus SA, vor fi livrate până la sfârșitul acestui an prin intermediul unui alt proiect finanțat prin POR.
Totodată, prin intermediul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) Primăria Municipiului Iași a câștigat deja o finanțare de aproape 211 milioane de lei pentru 18 tramvaie noi cu lungimea de 22 de metri, precum și 71 de milioane de lei pentru 25 de autobuze electrice cu o lungime de 10 metri, 25 de stații de încărcare rapidă și opt stații de încărcare lentă.
„Astfel, grație fondurilor europene câștigate prin POR și PNRR, orașul nostru va avea 119 de mijloace de transport electrice (50 de tramvaie și 69 de autobuze), în valoare totală de aproximativ 744 de milioane de lei, respectiv circa 150 de milioane de euro!
Toate aceste investiții fac parte din programul nostru de modernizare a transportului public și din viziunea de transformare a acestuia într-unul verde, modern și inteligent!
Împreună mergem pe drumul cel bun!”, a declarat primarul Mihai Chirica.