Israel: Liderul opoziţiei Yair Lapid depune mărturie în procesul pentru corupţie al prim-ministrului Netanyahu

Liderul opoziţiei israeliene Yair Lapid depune luni mărturie la un tribunal din Ierusalim în cadrul procesului în curs pentru corupţie al prim-ministrului Benjamin Netanyahu, informează AFP.

Sosirea lui Lapid la tribunal, în jurul orelor locale 09:00 (06:00 GMT), a fost retransmisă în direct la televiziune, în special pe canalul public Kan.

Lapid depune mărturie în cadrul „dosarului 1000”, în care prim-ministrul Netanyahu este acuzat de fraudă şi abuz de încredere în ceea ce priveşte relaţia sa cu Arnon Milchan, producător israelian la Hollywood.

Benjamin Netanyahu este acuzat că a primit din partea unor personalităţi foarte bogate, printre care Arnon Milchan, mari cantităţi de cadouri în valoare totală de 700.000 de şekeli (circa 176.000 de euro), sub formă de sticle de şampanie, ţigări de foi şi bijuterii, în perioada 2007-2016.

La rândul său, Netanyahu a afirmat că nu a făcut decât să accepte cadouri din partea unor prieteni, fără să le fi solicitat.

Avocaţii săi au declarat în octombrie 2019 că au primit o opinie legală de la experţi care conchide că Netanyahu avea dreptul să accepte cadouri de la prieteni apropiaţi.

Premierul Benjamin Netanyahu este suspectat că a promulgat în schimb un proiect fiscal ce i-ar fi adus lui Milchan milioane de dolari. Cu toate acestea, Ministerul Finanţelor a impus veto pe acest text.

Centristul Yair Lapid, care a fost premier al Israelului înainte ca Benjamin Netanyahu să revină în această funcţie la sfârşitul lui 2022, era ministru al finanţelor când „Legea Milchan” a fost dezbătută în 2013 şi 2014.

Benjamin Netanyahu, care a câştigat împreună cu aliaţii săi din partidele ultraortodoxe şi de extremă dreaptă alegerile din noiembrie 2022, este acuzat de corupţie într-o serie de dosare.

Procesul său a fost deschis în mai 2020, o premieră în Israel pentru un prim-ministru în exerciţiu. Netanyahu respinge acuzaţiile care i se aduc şi apreciază că este victima unei „vânători de vrăjitoare”.AGERPRES