Noua Zeelandă: Radiodifuzorul naţional investighează editarea „nepotrivită” a articolelor despre războiul din Ucraina

Radiodifuzorul naţional din Noua Zeelandă a lansat o investigaţie şi a trimis în concediu un angajat după ce a anunţat că o serie de ştiri de pe site-ul său despre invazia Rusiei în Ucraina au fost editate pentru a prezenta „o relatare falsă a evenimentelor”, informează Reuters.

Radio New Zealand (RNZ), care este finanţat de guvern, dar are independenţă editorială, a corectat până duminică 15 articole de pe site-ul său, datând din aprilie 2022, din cauza a ceea ce a numit „editare inadecvată”.

Corecţiile realizate de RNZ au indicat că editarea schimbase relatările originale pentru a prezenta ca fapte interpretările pro-ruse ale unor evenimente din Ucraina. 14 din aceste ştiri fuseseră furnizate de Reuters şi una provenea de la BBC Marea Britanie.

Într-un comunicat, RNZ a precizat că este în curs de a realiza un audit şi o analiză detaliată a tuturor relatărilor despre războiul din Ucraina care ar fi putut fi editate necorespunzător.

RNZ este un client media al Reuters. Nici Reuters, nici BBC nu au răspuns solicitărilor de comentarii.

Un purtător de cuvânt al ministrului neozeelandez pentru radiodifuziune şi mass-media, Willie Jackson, a declarat că ministrul a fost informat cu privire la această chestiune şi luni va primi actualizări suplimentare de la oficiali.

RNZ a anunţat vineri că a luat cunoştinţă de problemă, fără a oferi detalii suplimentare, şi a început o „investigaţie imediată”. A adăugat că un membru al personalului a fost trimis în concediu în timp ce are loc evaluarea şi, în prezent, acestuia i-a fost interzis accesul la sistemele informatice ale RNZ.

Sâmbătă, directorul executiv al RNZ, Paul Thompson, a anunţat un audit extern al proceselor de editare ale RNZ, ale cărui rezultate vor fi făcut publice.

Chestiunea a devenit publică după ce au fost aduse modificări într-un articol Reuters din 8 iunie despre utilizarea cuvântului „război” în Rusia. Articolul a fost editată pe site-ul RNZ pentru a transmite informaţii potrivit cărora, în 2014 „un guvern ales pro-rus a fost răsturnat în timpul violentei revoluţii colorate Maidan din Ucraina”. Articolul a susţinut apoi, în mod inexact,
că „Rusia a anexat Crimeea după un referendum întrucât noul guvern pro-occidental a suprimat etnicii ruşi din estul şi sudul Ucrainei”.

Preşedintele pro-rus Viktor Ianukovici a fost răsturnat în 2014 în ceea ce a devenit cunoscut drept Revoluţia Maidan, după luni de proteste declanşate de nerespectarea promisiunii sale de a crea legături mai strânse cu Uniunea Europeană. Zeci de protestatari au fost ucişi.

Referendumul privind Crimeea a fost considerat o înscenare de către Kiev şi majoritatea guvernelor occidentale. De asemenea, Rusia a fost acuzată că foloseşte acuzaţii false despre suprimarea etnicilor ruşi pentru a justifica declararea independenţei în estul Ucrainei de către grupările separatiste pro-ruse.

Versiunea corectată de pe site-ul RNZ a restabilit formularea iniţială din sursa Reuters, potrivit căreia „conflictul din estul Ucrainei a început în 2014 după ce un preşedinte pro-rus a fost răsturnat în Revoluţia Maidan din Ucraina şi Rusia a anexat Crimeea, forţele separatiste susţinute de ruşi luptând cu forţele armate ale Ucrainei”.

O rezoluţie a Adunării Generale a ONU a declarat referendumul din Crimeea ca fiind invalid, în timp ce Oficiul Naţiunilor Unite pentru Drepturile Omului a declarat în 2014 că etnicii ruşi din Ucraina au avut pretins în mod fals că sunt atacaţi pentru a justifica intervenţia rusă. AGERPRES