Motreanu: Ciolacu ar trebui să îşi depună mandatul dacă proiectul privind pensiile parlamentarilor e respins de CCR

Prim-vicepreşedintele PNL Dan Motreanu acuză PSD că a depus intenţionat un proiect de lege neconstituţional pentru eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor şi susţine că Marcel Ciolacu ar trebui să-şi depună mandatul de premier dacă iniţiativa legislativă este respinsă de CCR.

„Marcel Ciolacu ar trebui să îşi depună mandatul de premier dacă proiectul prin care pretinde că sunt eliminate pensiile speciale ale parlamentarilor este respins de Curtea Constituţională. Parlamentarii beneficiază astăzi de pensii speciale din cauza unei legi care a intrat în vigoare în 2015, printre semnatari aflându-se Marcel Ciolacu. În toţi aceşti ani, PNL a susţinut că toate pensiile trebuie calculate pe bază de contributivitate. Parlamentul a votat două proiecte ale PNL – privind anularea şi, ulterior, impozitarea tuturor pensiilor speciale, dar, din păcate, au fost respinse de CCR. Astăzi Marcel Ciolacu se bate cu pumnii în piept că ar fi eliminat pensiile speciale pentru parlamentari. De fapt, proiectul depus de Alfred Simonis (PSD) este în mod intenţionat neconstituţional. În mod incorect, Marcel Ciolacu acuză PNL de faptul că nu a eliminat pensiile speciale ale parlamentarilor. Ce „uită” Marcel Ciolacu să spună este că şi la precedentul vot referitor la pensiile parlamentarilor a fost supus aprobării tot un proiect al PSD. Şi atunci PSD a anunţat cu surle şi trâmbiţe eliminarea pensiilor speciale. Dar proiectul a fost declarat neconstituţional după ce mai mulţi foşti parlamentari s-au adresat instanţelor”, a scris Motreanu, luni, pe Facebook.

El afirmă că PSD a reluat vechiul proiect.

„De altfel, asupra acestui aspect atrage atenţia şi Consiliul Legislativ în punctul de vedere referitor la propunerea PSD votată astăzi. O nouă propunere având acelaşi obiect de reglementare cu a unui proiect declarat neconstituţional ar încălca dispoziţiile Constituţiei, afirmă Consiliul Legislativ”, mai arată Motreanu.

El susţine şi că este absolut incorect ca PNL să-i ameninţe pe parlamentari cu excluderea pe parlamentarii care nu votează acest proiect „care ridică multe semne de întrebare”.

„Dacă la PSD se poate orice, la PNL este absolut incorect să îi ameninţi pe parlamentari cu excluderea dacă nu votează un proiect care ridică atât de multe semne de întrebare. Ştim cu toţii că la CCR există, oricum, o disponibilitate scăzută pentru a accepta eliminarea pensiilor speciale. Tocmai pentru a da dovadă de seriozitate, era nevoie de proiect nou. Acesta trebuia să se bazeze pe o analiză temeinică, făcută de jurişti, a celorlalte trei decizii de respingere ale CCR”, a mai scris liberalul.

Camera Deputaţilor a adoptat, luni, proiectul de lege privind pensiile speciale, actul normativ urmând să se întoarcă la Senat pe motiv că au fost aprobate mai multe amendamente care „generează deosebiri majore de conţinut juridic” faţă de forma adoptată anterior de Senat. AGERPRES