A handwritten letter by Renaissance artist and historian Giorgio Vasari is returned to its owners during a ceremony at the Uffizi Galleries in Florence, Italy, June 29, 2023. Carabinieri/Handout via REUTERS ATTENTION EDITORS THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY.

O scrisoare din secolul al XVI-lea semnată de Giorgio Vasari, restituită proprietarilor din Italia

O scrisoare manuscrisă semnată de artistul şi istoricul renascentist Giorgio Vasari a fost restituită proprietarilor ei din Toscana la peste 20 de ani după ce a fost furată, a anunţat joi Poliţia italiană, potrivit Reuters.


Scrisoarea este datată 18 martie 1566, iar valoarea ei este estimată la circa 20.000 de euro (21.760 de dolari).

Scrisoarea lui Giorgio Vasari, care a dispărut din arhiva instituţiei Fraternita dei Laici din oraşul Arezzo în 2001, a fost recuperată cu ajutorul filialelor casei de licitaţii Sotheby’s de la Londra şi Bruxelles, a precizat Poliţia italiană.

Scrisoarea se afla în posesia unei familii belgiene, care a predat-o autorităţilor atunci când a fost informată despre originile documentului.

 

Giorgio Vasari, considerat primul istoric de artă din lume, s-a născut în regiunea centrală a Toscanei şi a devenit artistul de curte al influentei familii de bancheri Medici, în Florenţa.

Scrisoarea este redactată pe un ton formal, a fost expediată rectorilor Fraternita dei Laici şi vorbeşte despre pictorul flamand Jan van der Straet, cunoscut de asemenea sub numele Giovanni Stradano, care şi-a desfăşurat activitatea în secolul al XVI-lea în Florenţa.

În scrisoare, Giorgio Vasari dezvăluia tarifele practicate de pictor şi comenta asupra evoluţiei sale artistice. AGERPRES