Scriitorul german Lutz Seiler, recompensat cu premiul pentru literatură al Fundaţiei Konrad Adenauer

Fundaţia Konrad Adenauer, apropiată de Uniunea Creştin Democrată din Germania (CDU), a decernat premiul său anual pentru literatură scriitorului Lutz Seiler în cadrul unui eveniment desfăşurat duminică în oraşul Weimar, potrivit DPA.

Lutz Seiler a dat creaţii puternice literaturii germane contemporane, a precizat preşedintele fundaţiei, Norbert Lammert. Premiul este în valoare de 20.000 de euro (21.800 de dolari).

Lammert a menţionat în special romanele ”Kruso” şi ”Stern 111”, a căror acţiune e plasată în perioada din preajma reunificării Germaniei în 1990.

”Îşi pune întrebarea cât de demnă de protecţie e libertatea într-o perioadă de criză intensă şi de schimbare accelerată în standardele politice şi ale societăţii”, a spus Lammert.

Seiler s-a născut în oraşul Gera, din Germania de Est, în 1963. S-a pregătit să devină constructor şi a muncit ca tâmplar şi tencuitor. În timp ce servea în armata Germaniei de Est a început să devină interesat de literatură.

A fost recompensat şi cu alte distincţii – premiul austriac Ingeborg Bachman, în 2007, pentru romanul ”Kruso”, care a fost tradus în engleză. Volumul ”Stern 111” a primit premiul Târgului de carte de la Leipzig în 2020. AGERPRES