REPER: Demisia şefului SRI trebuie să redeschidă subiectul reformei serviciilor de informaţii, îngropat de coaliţie

Demisia şefului SRI trebuie să redeschidă subiectul reformei serviciilor de informaţii, „îngropat de coaliţie”, consideră partidul REPER, potrivit unui comunicat de presă.

„Demisia directorului SRI ar trebui să urgenteze dezbaterea cu privire la reforma serviciilor de informaţii. Preşedintele Klaus Iohannis a ţinut-o în sertar la Cotroceni ani de zile, iar coaliţia ne-a arătat pachetul legislativ anul trecut după care l-a ascuns în sertarele Parlamentului. REPER cere coaliţiei reluarea dezbaterii parlamentare şi prioritizarea adoptării pachetului legislativ în sesiunea din toamnă”, se precizează în comunicatul de presă.

Totodată, REPER invită toate partidele parlamentare să îşi asume viitoarea dezbatere cu seriozitate, să studieze modele de reglementare existente în alte democraţii moderne, în aşa fel încât să demonstrăm societăţii că Parlamentul României poate lucra responsabil, competent, pentru interesele cetăţenilor pe care îi reprezintă. Serviciile de informaţii trebuie să aibă legislaţie adaptată noilor tehnologii fără riscul încălcării drepturilor fundamentale şi echilibrelor în societate.

„Facem apel atât la coaliţia de guvernare, cât şi la toate partidele parlamentare, pentru formarea unei comisii speciale care să gestioneze dezbaterea şi redactarea amendamentelor la legile serviciilor de informaţii. E nevoie de control democratic crescut, e nevoie de noi reguli privind utilizarea tehnologiilor digitale în activitatea de culegere şi valorificare a informaţiilor, în special în situaţiile în care aceste noi tehnologii aduc atingere drepturilor individuale ale cetăţenilor. Comisia specială ar trebui să consulte specialişti independenţi, să studieze modele alternative de reglementare, şi să implice societatea civilă în procesul de elaborare”, a declarat deputatul Andrei Lupu, citat în comunicat.

Partidul REPER îşi reafirmă disponibilitatea de a asigura atât expertiza, cât şi mijlocirea în cadrul unor dezbateri de care alte partide se tem. ‘Reforma reală a României se poate realiza doar cu mult curaj şi nu ferind temele delicate”, mai spun reprezentanţii formaţiunii.

Eduard Hellvig a anunţat, luni, că renunţă la funcţia de director al Serviciului Român de Informaţii. AGERPRES