View of burnt buses at a RATP bus depot damaged during night clashes between protesters and police, following the death of Nahel, a 17-year-old teenager killed by a French police officer in Nanterre during a traffic stop, in Aubervilliers, near Paris, France, June 30, 2023. REUTERS/Sarah Meyssonnier

Violenţe în Franţa: „20 de milioane de euro” pagube pentru transportul din regiunea Parisului

Revoltele urbane au provocat „pagube de cel puţin 20 de milioane de euro” transportului public din regiunea pariziană, potrivit unei prime estimări, publicată luni de autoritatea regională de transport, scrie AFP.

În această sumă, este necesar să se numere „autobuzele arse, un tramvai ars, două tramvaie avariate şi mobilierul stradal care a fost spart”, a precizat autoritatea, Ile-de-France Mobilités (IDFM), pentru AFP, confirmând o informaţie din cotidianul Le Parisien.

 

În total, 39 de autobuze au fost arse, peste tot în Ile-de-France de la începutul revoltelor, printre care 12 autobuze în garajul din Aubervilliers al Regiei autonome a transporturilor din Paris (RATP) şi 14 autobuze în depoul din Provins al companiei ProCars, a detaliat IDFM.

Costul unui autobuz este de aproximativ 350.000 de euro, potrivit autorităţii regionale de transport.

IDFM a reamintit că, potrivit unui ordin în vigoare de câteva zile, circulaţia autobuzelor şi tramvaielor se încheie la orele 21.00, subliniind că, „în afară de depoul din Aubervilliers, pagubele au fost foarte limitate serios de la punerea în aplicare a acestuia”.

Autoritatea regională a mai invitat „călătorii să-şi anticipeze deplasările”.

Revolte nocturne au izbucnit în Franţa pe 27 iunie, ziua morţii lui Nahel, un adolescent de origine algeriană în vârstă de 17 ani împuşcat mortal în suburbia pariziană Nanterre, după ce acesta s-a sustras unui control rutier întrucât nu deţinea permis de conducere. AGERPRES