Poluarea este un subiect care ne interesează în cea mai mare măsură! Dar, dacă vrem să combatem poluarea și să îmbunătățim calitatea aerului, măsurile pe care le ia și le poate lua Primăria nu sunt suficiente! Este nevoie de legi date de Parlament, de investiții făcute de Guvern și de schimbarea stilului de viață al fiecăruia dintre noi!
Foarte pe scurt, situația este următoarea.
Calitatea aerului în Municipiul Iași s-a îmbunătățit constant în ultimii ani, iar acest lucru este certificat de măsurătorile oficiale.
Calitatea aerului în Municipiul Iași este monitorizată prin două stații (Podul de Piatră IS 01 și Decebal IS 02), care semnalează și eventualele depășiri ale nivelurilor normale de calitate a aerului. În ultimii ani numărul cumulat al depășirilor indicatorilor înregistrate de cele două stații a scăzut constant, de la 165 în 2018, 92 în 2019, 79 în 2020, 72 în 2021, până la 44 în 2022.
Acest lucru se datorează în primul rând unui plan amplu și consistent de măsuri ambițioase, dar și costisitoare luate de Primăria Municipiului Iași, printre care: modernizarea sistemului centralizat de termoficare, modernizarea parcului de mijloace de transport în comun (achiziția de tramvaie și autobuze electrice) și a infrastructurii de transport, dar și de utilaje ale companiilor municipale (Salubris SA, Citadin SA etc.), campaniile de plantări și creșterea suprafeței spațiilor verzi, programele de curățenie și de spălare a străzilor etc. Toate aceste măsuri au dus la creșterea constantă a calității aerului în Municipiul Iași.
Așa se face că, în prezent, indicatorii de poluare sunt în parametrii stabiliți de legislația românească și de cea europeană, după cum se poate constata în rapoartele realizate de Agenția pentru Protecția Mediului Iași, pe baza măsurătorilor oficiale, și care sunt atașate!
Astfel, cu toate că legislația din România a încurajat utilizarea centralelor individuale (de apartament), precum și achiziționarea și înmatricularea de autovehicule rulate (second hand), măsurile luate de Primărie au dus la îmbunătățirea calității aerului în Municipiul Iași, numărul de depășiri ale indicatorilor scăzând de patru ori (de la 165 la 44) în ultimii cinci ani!
Dacă particulele PM 10 provin în special din praf, iar indicatorii arată scăderea continuă a acestora în Municipiul Iași, particulele PM 2,5, tot în scădere evidentă, provin în special din sistemul de încălzire a populației prin centrale de apartament și din traficul rutier (poluarea cu pulberi produsă de pneurile mașinilor atât la oprirea acestora, cât și datorită arderilor incomplete).
În Municipiul Iași există în jur de 130.000 de locuințe, din care sub 30.000 sunt racordate la sistemul centralizat de termoficare, iar peste 100.000 au centrale individuale.
Măsurătorile oficiale arată că în timpul iernii concentrația de PM 2,5 este mai mare decât în timpul verii, iar aceasta din cauza emisiilor rezultate din arderea combustibililor folosiți pentru încălzirea locuințelor.
Pe de altă parte, potrivit ultimei situații oficiale, din cursul anului trecut, în Municipiul Iaşi erau înmatriculate 136.042 vehicule din care 21.012 nu se încadrează la niciuna dintre normele Euro, 251 vehicule Euro 1, 11.733 – Euro 2, 20.821 – Euro 3, 43.378 – Euro 4, 20.585 sunt Euro 5,18.762 – Euro 6. La sfârşitul lunii mai a anului trecut erau 2.405 maşini hibrid şi 423 de vehicule electrice. La autovehiculele înmatriculate în Municipiul Iași se adaugă câteva zeci de mii de autoturisme înmatriculate în alte județe, în leasing și aflate în tranzit.
În concluzie, vom răspunde public la atacurile la orașul nostru și vom continua să luăm și, după caz, să susținem toate măsurile care cresc calitatea aerului în Municipiului Iași:
• scoaterea traficului greu în afara orașului, prin construirea de șosele de centură;
• încurajarea renunțării la mașinile vechi poluante (2.000 de astfel de autoturisme vor fi scoase din circulație în perioada următoare prin Programul „Rabla Local”);
• promovarea utilizării transportului public, prin modernizarea în continuare a acestuia și prin subvenționarea acestuia, astfel încât prețul biletelor și abonamentelor să rămână atractiv;
• încurajarea renunțării la centralele de apartament (în special a celor vechi și poluante) prin măsuri locale, naționale și europene;
• încurajarea racordării la sistemul centralizat de termoficare, prin continuarea modernizării acestuia, extinderea în Bucium și Copou, racordarea tuturor instituțiilor publice, dar și a companiilor private și subvenționarea în continuare a prețului gigacaloriei;
• continuarea monitorizării șantierelor publice și private, în vederea identificării surselor de praf și alți poluanți, și continuarea programelor de întreținere și amenajare de spații verzi și a celor de curățenie și de spălare a străzilor.