Japonia oferă R. Moldova un împrumut de 100 mln de dolari

MOLDPRES/. Japonia va oferi Republicii Moldova un împrumut concesional în sumă de până la 13,5 miliarde de yeni japonezi (circa 100 mln de dolari). Asistența financiară are drept obiective atenuarea impactului războiului din statul vecin asupra cetățenilor și susținerea reformelor ce urmăresc sporirea rezilienței economice și a competitivității țării, transmite MOLDPRES.

În acest sens, Ambasadorul Japoniei la Chișinău, Yamada Yoichiro și ministrul Finanțelor, Veronica Sirețeanu au efectuat astăzi schimbul de note pentru realizarea „Împrumutului de politici de dezvoltare întru redresarea economică”. În cadrul aceleiași ceremonii, vicepreședintele senior al Agenției Japoneze pentru Cooperare Internațională (JICA), Ando Naoki și Veronica Sirețeanu au semnat acordul de împrumut pentru realizarea programului respectiv.

Împrumutul este oferit pe un termen de 40 ani, cu o perioadă de grație de 10 ani, la o rată a dobânzii egală cu TORF (Tokyo Term Risk Free Rate), de + 1.3 % anual.

Ministrul Finanțelor, Veronica Sirețeanu, a afirmat că acest suport va fi utilizat pentru finanțarea necesităților bugetului de stat pe anul 2023, fiind direcționat spre sprijinirea reformelor politice și instituționale ale Republicii Moldova, construirea rezilienței și creșterea competitivității, pentru a reduce vulnerabilitățile la șocuri viitoare.

„Japonia dorește să continue colaborarea cu Guvernul și cu cetățenii Moldovei, pentru promovarea integrării cu Europa și pentru depășirea provocărilor generate de invazia Rusiei în Ucraina. Suntem alături de Moldova în efortul său de a construi un viitor democratic, prosper și sigur”, a declarat Ambasadorul nipon, Yamada Yoichiro.

Vicepreședintele senior al JICA, Ando Naoki, a afirmat că prin acest împrumut, Japonia sprijină eforturile  Guvernului Republicii Moldova de răspuns la criză și de reformă instituțională. „De asemenea, JICA continuă cooperarea noastră sub formă de asistență tehnică prin trimiterea experților noștri din domeniile sănătății și de dezvoltare a industriei. Sperăm că o astfel de cooperare va contribui la depășirea situației dificile fără precedent în care se află țara dumneavoastră”, a remarcat Ando Naoki.

Pe parcursul ultimilor ani, Japonia a finanțat mai multe proiecte în domeniul îmbunătățirii calității vieții și promovării dezvoltării economice sustenabile în Moldova, printre care: Proiectul de modernizare a tehnicii și echipamentului agricol în valoare de 2,1 miliarde de yeni japonezi; Programul de dezvoltare economică și socială, care a oferit utilaje medicale în valoare de 100 de milioane de yeni japonezi; Proiectul pentru îmbunătățirea echipamentelor de prevenire a incendiilor în valoare de 1,6 miliarde de yeni japonezi; Programul de consolidare a sistemului medical în valoare de 1 miliard de yeni japonezi, Programul de granturi în domeniul securității umane „Kusanone” în valoare de aproximativ 215 milioane de yeni japonezi în perioada 2019-2022.