Astfel apar puncte albe, puncte negre sau cosuri (comedoane), leziuni cutanate specifice acneeei.
Leziunile papuloase si pustulele apar cel mai frecvent pe fata, dar acneea poate afecta si alte zone ale corpului, precum spatele, pieptul sau umerii. In functie de severitatea acneei, aceasta afectiune dermatologica poate provoca stres emotional si leziuni permanente ale pielii – cicatrici.
Sunt disponibile diverse creme si produse speciale pentru acnee, insa acneea poate avea un caracter persistent, iar in lipsa stabilirii cauzei din care apare, solutiile disponibile pe piata se pot dovedi inutile ori cu efect pe termen scurt. Cosurile aparute pe fata se vindeca, dispar, dupa care reapar altele, ceea ce determina frustarea pacientului. Consultul de specialitate la medicul dermatolog este necesar pentru stabilirea cauzei acneei, evaluarea severitatii afectiunii si recomandarea unui tratament personalizat.
Aparitia acneei poate fi determinata de:
- Productia excesiva de sebum – cand glandele sebacee produc mai mult sebum, creste riscul de blocare a porilor
- Acumularea de celule moarte ale pielii in pori ducand la obstructionarea acestora
- Dezvoltarea unor bacterii la nivelul porilor.
In aparitia acneei sunt implicati insa si alti factori de risc:
- Predispozitia genetica – studii sustin ca exista o probabilitate mai mare ca un pacient sa sufere de acnee, daca si unul dintre parintii s-a confruntat cu aceasta problema
- Hormonii – cresterea nivelului de hormoni androgeni (hormoni sexuali masculini) poate conduce la acnee, de aceea adolescentii baieti sunt mai predispusi la aparitia acneei. In perioada pubertatii, nivelul acestor hormoni creste in mod normal, atat la persoanele de sex masculin, cat si la persoanele de sex feminin, determinand, printre altele, cresterea in volum a glandelor sebacee si prin urmare, a productiei de sebum.
- Sarcina – fluctuatiile si schimbarile hormonale specifice perioadei de sarcina sunt si ele o cauza a acneei.
- Administrarea unor tratamente medicamentoase – administrarea unor medicamente care contin hormoni (corticosteroizi si litiu) poate cauza acnee.
- Varsta – desi acneea apare la orice varsta (acneea bebelusului, acneea hormonala la femei, chiar si in preajma menopauzei), afecteaza mai ales adolescentii si persoanele tinere.
Desi nu pot cauza acnee, urmatorii factori inrautatesc acneea:
- Un regim alimentar necorespunzator – potrivit studiilor de specialitate, relatia dintre alimentatie si acnee este una destul de controversata. Anumite studii sustin ca unele alimente cu indice glicemic ridicat contribuie la agravarea acneei, in timp ce o dieta bazata pe alimente cu indice glicemic scazut nu comporta acest risc. Indicele glicemic ridicat este asociat cu produsele procesate si ultraprocesate, bogate in zaharuri, indulcitori etc
- Stresul
- Utilizarea castilor, a hainelor foarte stramte, din materiale sintetice care nu permit pielii sa respire
- Poluarea atmosferica, un nivel ridicat al umiditatii aerului
- Utilizarea unor produse cosmetice nepotrivite, asa cum este cazul celor comedogenice, care „astupa” porii.
Acneea se dezvolta prin interactiunea urmatorilor factori:
- Proliferare foliculara a epidermei
- Productie excesiva de sebum
- Activitatea bacteriei cutibacterium (Propionibacterium acnes)
- Inflamatia.
Acneea vulgara se manifesta cu comedoane deschise sau inchise, papule si pustule. Afecteaza zonele tegumentare cu cea mai mare concentratie de foliculi sebacei: fata, spatele si partea superioara a pieptului.
Tipuri de acnee
In functie de cauzele implicate in aparitia acneei si de aspectul acesteia, in practica medicala se deosebesc mai multe tipuri de acnee:
- Acneea vulgara este cel mai frecvent intalnita. Poate fi recunoscuta dupa prezenta comedoanelor deschise (puncte negre) ori a celor inchise (puncte, cosuri albe). Apare preponderent la nivelul fetei, spatelui, pietului, insa nu sunt excluse nici alte zone ale corpului.
- Acneea papulo-pustuloasa – este o forma de acnee moderata care implica prezenta unor leziuni inflamate, mici umflaturi de culoare roz ce pot fi sensibile la atingere. Initial, papulele se inflameaza, iar in prezenta bacteriilor capata o culoare alb-galbuie in centru (pustule cu puroi). Nu se recomanda stoarcerea ori inlaturarea acestora acasa deoarece inflamatia se poate agrava si exista riscul aparitiei cicatricilor.
- Acneea chistica si acneea conglobata – sunt forme severe de acnee, se manifesta prin leziuni profunde, mari si dureroase, pline de puroi, ce pot lasa cicatrici pe termen lung.
- Acneea neonatala – apare la sugari, de obicei in primele luni de viata, de aici si denumirea de acneea bebelusului. Se manifesta sub forma de comedoane mici sau pustule si, de obicei dispar de la sine in cateva saptamani sau luni.
Pentru controlul acneei este esential consultul la medicul specialist dermatolog. Dermatologul este in masura sa stabilasca un diagnostic precis pe baza caruia va recomanda un tratament acnee adecvat pentru dumneavoastra, luand in calcul tipul de acnee si severitatea afectiunii.
In cadrul consultului de specialitate sunt evaluate leziunile cutanate si localizarea acestora prin examinarea atenta a pielii.
Medicul va pune intrebari despre durata si persistenta leziunilor acneice si istoricul medical – afectiuni medicale care pot influenta aparitia acneei, tratamente administrate, antecedente familiale, rutina de ingrijire a pielii si altele.
In cazurile mai complexe, medicul poate recomanda teste si investigatii suplimentare, cum ar fi prelevarea unor mostre din leziuni pentru a exclude alte afectiuni cutanate ori analize de sange pentru a evalua dezechilibre hormonale sau alte probleme medicale.
In cazul pacientilor cu acnee, hirsutism, bradimenoree/amenoree sunt necesare investigatii de laborator precum:
- Testosteronul
- Dehidroepiandrosteron – sulfat (DHEAS)
- Hormon luetizant (LH)
- Hormon stimulant folicular (FSH).
Investigatiile enumerate ajuta la depistarea originii acneei. Acneea poate fi un efect al hiperandrogenismului in cadrul sindromului ovarelor micropolischistice sau a unor afectiuni hormonale severe: hipertecoza ovariana, tumori ovariene sau suprarenaliene virilizante.
Sindromul ovarelor micropolichistice este definit prin hiperandrogenism clinic (acnee, hirsutism, alopecie) si/sau biochimic (nivel crescut de testosteron, DHEAS), bradimenoree (sub 9 cicluri menstruale/an) sau amenoree (lipsa ciclurilor menstruale), ovare micropolichistice documentate ecografic.
Tratament pentru acnee
Tratamentul farmacologic al acneei cuprinde multiple clase de medicamente. Cele mai intalnite sunt:
- Retinoizi (isotretinoin)
- Antibiotice (tetraciclina, doxiciclina, clindamicina)
- Anticonceptionale orale estroprogestative
- Antiandrogenice (spironolactona, ciproteron, finasterida).
Uneori medicatia orala este combinata cu anumite produse – creme, lotiuni, insa este esential ca tratamentul sa fie prescris in urma consultului de specialitate. Daca excesul de sebum este cauza acneei, medicul poate recomanda medicamente care reduc productia exacerbata de sebum. Daca infectia bactariana este cea care a condus la aparitia acneei, tot medicul va recomanda antibioticul necesar pentru combaterea infectiei.
Cele mai multe medicamente pentru acnee sunt prescrise pe durata determinata, de la 4 la 8 saptamani. Vindecarea completa a acneei poate dura de la cateva luni pana la cativa ani, depinde de complexitatea cazului.
Alte optiuni de tratament pentru acnee includ:
- Terapia cu lumina
- Peeling chimic
- Drenaj si extractie cu ajutorul unor ustensile speciale (indicate mai ales atunci cand tratamentul farmacologic nu a rezolvat pe deplin indepartarea comedoanelor – puncte albe, negre ori chisturi in cazul acneei chistice)
- Injectie cu steroizi.
Acneea este o problema cu impact psihosocial major indeosebi in randul tinerilor. Frecvent, pacientii sunt dezamagiti de rezultatele tratamentului. Un tratament individual si personalizat este necesar pentru a combate acneea, avand in vedere complexitatea afectiunii, multitudinea de agenti farmacologici disponibili cu posibile interactiuni si reactii adverse.
In unele cazuri, abordarea diagnostica si terapeutica integrata a acneei in cadrul unei echipe multidisciplinare formate din medic dermatolog, endocrinolog si ginecolog este recomandata.
Sursa: https://www.medicover.ro