MAE: Nu există date privind numărul românilor evacuaţi din zonele de risc, în Grecia

Nu există date privind numărul cetăţenilor români evacuaţi din zonele de risc, autorităţile elene având ca prioritate evacuarea în siguranţă a tuturor persoanelor afectate, în contextul incendiilor din Grecia, potrivit unui răspuns al Ministerului Afacerilor Externe (MAE), la solicitarea AGERPRES.

Potrivit celor mai recente informaţii primite de reprezentanţii Ambasadei României la Atena de la autorităţile locale, insula Rodos este în continuare afectată de incendii, focarele cele mai însemnate sunt în zona localităţilor Asklepion, Platanisto, Karystos, context în care autorităţile au dispus evacuarea preventivă a mai multor localităţi printre care Kiotari, Gennadi, Pylonas, Livadi, Potami, Pernaraki, Platanisto, Karystos Laerma, Lardos, Lindos, Kalathos Malona, Asklipio, Pevkos, Massair, Haraki.

MAE informează că toţi cetăţenii români care au solicitat telefonic asistenţă Ambasadei României la Atena sunt în afara oricărui pericol, aceştia urmând să fie transportaţi către partea continentală a Republicii Elene, conform planului pus în aplicare de autorităţile locale.

Cu referire la incendiul care afectează insula Corfu, MAE arată că, potrivit datelor comunicate de autorităţile locale, incendiul izbucnit sâmbătă după-amiaza în partea de nord a insulei s-a extins pe ambii versanţi ai masivului Pantokratoras, fiind afectate zonele Loutses şi Perithia. În acest context, MAE precizează că autorităţile locale au dispus evacuarea locuitorilor din zona afectată (Portes, Megkoula, Simies, Palia Peritheia şi Saga) către localitatea Kassiopi, iar la nivelul ambasadei nu au fost recepţionate solicitări de asistenţă. Misiunea diplomatică a României monitorizează permanent situaţia din insula Corfu, fiind în contact cu autorităţile elene competente, cu celula de criză constituită la nivelul MAE local, precum şi cu consulul onorific al României din Corfu, fiind pregătită să acorde asistenţă consulară conform competenţelor.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează că, în cursul zilei de sâmbătă a fost semnalată apariţia unor noi incendii în zone din insula Evia, în Yliki (regiunea Teba), Metohi (regiunea Epidaur), Dervenaki (regiunea Ahaia), Astakos (regiunea Messolonghi) şi Amigdalia (regiunea Volos).

La nivelul misiunii diplomatice nu există date privind numărul cetăţenilor români evacuaţi din zonele de risc, autorităţile elene având ca prioritate evacuarea în siguranţă a tuturor persoanelor afectate, precizează ministerul român.

MAE recomandă turiştilor respectarea instrucţiunilor autorităţilor locale, precum şi accesarea linkurilor utile: Serviciul de pompieri şi Protecţia civilă: www.fireservice.gr, civilprotection.gov.gr/en.

Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Atena: +30 210 6728875; +30 210 6728879, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanenţă. De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi numărul de telefon de urgenţă al misiunii diplomatice a României în Republica Elenă: +306978996222.

Potrivit presei din Grecia, premierul elen Kyriakos Mitsotakis şi-a exprimat recunoştinţa faţă de pompierii români care sunt în misiune în Grecia, anume un efectiv de 130 de persoane cu 25 de vehicule, care au „luptat împotriva incendiilor, în prima linie, neobosit”.

Ambasada Greciei la Bucureşti a transmis: „România, îţi suntem recunoscători!” AGERPRES