S-au finalizat lucrările de reabilitare și restaurare a Muzeului „Nicolae Gane”

Consiliul Județean Iași a finalizat lucrările de reabilitare și restaurare a Muzeului „Nicolae Gane”.
”Cei peste 5,7 milioane de lei pe care Consiliul Județean Iași i-a investit în acest proiect sunt de fapt o investiție în patrimoniul cultural al Iașului, care se va reîntregi prin reintroducerea Casei Gane în circuitul muzeal al județului”, precizează Costel Alexe, președintele CJ Iași.
Casa „N. Gane” funcţionează cu două secţiuni: Muzeul „N. Gane” şi Muzeul Administraţiei Publice a oraşului Iaşi. Integrarea, parţială, a casei scriitorului N. Gane în circuitul cultural muzeal s-a realizat la 13 octombrie 1993.

Clădirea a fost construită în a doua jumătate a secolului al XIX-lea și este monument de arhitectură cu valoare memorială. Casa a aparținut prozatorului Nicolae Gane până în anul morții (1916), apoi a fost vândută de fiul său Direcției Regionale Silvice. După 1948 clădirea a trecut în patrimoniul Primăriei Iași, fiind atribuită Întreprinderii de Gospodărie Comunală. La 25 decembrie 1992 a fost atribuită Muzeului Literaturii Române, care în prezent deține câteva camere.

În muzeu sunt expuse piese de mobilier, obiecte personale, manuscrise autografe, corespondență originală, cărți care au aparținut lui Nicolae Gane, fotografii și picturi originale din secolele XIX – XX.

În casa Nicolae Gane a fost organizat și muzeul primăriei care cuprinde fotografii, afișe, stampe, manuscrise, publicații ale primăriei, cărți cu autograf, obiecte ce au aparținut personalităților ce s-au aflat în fruntea administrației Iașului: Vasile PogorCostache NegruzziDimitrie Gusti etc.