Cand sunt recomandate infiltratiile intraarticulare cu acid hialuronic?

Infiltratiile intraarticulare cu acid hialuronic pot fi recomandate intr-o gama extinsa de afectiuni ale articulatiilor, datorita rolului pe care il au, acela de a reduce durerea si inflamatia. Infiltratiile intraarticulare sunt proceduri medicale si sunt realizate sub supravegherea unui medic. Afla din material toate informatiile legate de infiltratiile intraarticulare.

Acidul hialuronic este o substanta prezenta in mod normal in organismul uman. Acesta are multiple proprietati, una dintre ele si cea mai cunoscuta, de altfel, fiind cea de umplere a ridurilor. Insa aceasta nu este singura. Proprietatile excelente de hidratare si lubrifiere recomanda acidul hialuronic si pentru tratarea a multiple afectiuni ale articulatiilor, precum osteoporoza.

Acidul hialuronic poate retine cantitati mari de apa, ajutand in acest fel la mentinerea unui nivel optim de hidratare si lubrifiere la nivelul tesuturilor si a articulatiilor.  Astfel, acesta contribuie la mentinerea elasticitatii pielii si la lubrifierea articulatiilor.

Mai mult decat atat, acidul hialuronic este prezent in lichidul sinovial ce inveleste articulatiile, avand rolul de a le proteja impotriva uzurii si de a mentine un nivel optim de lubrifiere.

Rolul acidului hialuronic in vindecarea ranilor si leziunilor este esential, de asemenea.

Datorita tuturor proprietatilor pe care le are, acidul hialuronic este utilizat ca solutie de tratament pentru diferite afectiuni medicale, printre care si osteoartrita.

Ce sunt infiltratiile intraarticulare cu acid hialuronic?

Infiltratiile intraarticulare cu acid hialuronic sunt proceduri medicale recomandate pentru tratarea inflamatiilor articulare si a durerii, in cazul pacientilor care au diferite probleme la nivelul articulatiilor. Scopul acestor injectii este acela de a ameliora simptomele si de a imbunatati functionalitatea articulatiilor afectate.

In cazul infiltratiilor intraarticulare, acidul hialuronic se injecteaza direct in articulatia afectata.

In ce cazuri sunt recomandate infiltratille intraarticulare cu acid hialuronic?

Infiltratiile cu acid hialuronic sunt frecvent utilizate pentru a ameliora simptomele de osteoartrita(artroza).

De regula, aceasta recomandare este facuta dupa ce alte tratamente precum cel cu analgezice orale, nu au dat rezultatele scontate.

Infiltratiile intraarticulare cu acid hialuronic sunt recomandate de medicul ortoped si realizate sub supravegherea medicala a acestuia. Medicul va evalua starea articulatiei afectate si va stabili daca pacientul este un candidat potrivit pentru aceasta terapie. De asemenea, este posibil ca pacientul sa fie supus mai multor sedinte de tratament, in functie de severitatea afectiunii.

Sunt dureroase infiltratiile cu acid hialuronic?  

O mare parte dintre pacienti simt o usoara senzatie de disconfort  in timpul efectuarii acestor injectii. Pentru a evita insa aceasta situatie, pacientul poate beneficia de o anestezie locala inainte de efectuarea procedurii.

Cat dureaza efectul infiltratiilor cu acid hialuronic?

Durata efectului infiltratiilor intraarticulare cu acid hialuronic difera de la un caz la altul, in functie de gravitatea sau complexitatea situatiei. In cele mai multe din cazuri, efectul dureaza cateva luni, iar unii pacienti pot necesita mai multe injectii pe parcursul anului.

Exista efecte secundare?

Aceasta procedura este cat se poate de sigura, insa pot aparea in anumite cazuri si efecte secundare, precum inflamarea locului in care a fost realizata injectia. De asemenea, poate sa apara si durerea, insa aceste simptome se remit intr-un interval de 24-48 de ore de la efectuarea procedurii.  Pacientii revin aproape imediat la activitatile zilnice obisnuite. Aceasta procedura nu implica o perioara de recuperare. Pot exista insa situatii in care medicul sa limiteze anumite activitati fizice pentru o perioada scurta de timp.

Cat de des poti sa faci infiltratii intraarticulare cu acid hialuronic?

Frecventa acestor injectii este stabilita de medicul de specialitate, in functie de gravitatea sau complexitatea cazului. Unii pacienti pot necesita injectii o data pe luna, altii mult mai rar.

Rezultatele tratamentului pot varia de la un pacient la altul si pot fi necesare tratamente complementare pentru a obtine cele mai bune rezultate.

Sursa: www.medicover.ro