PNUD va sprijini Republica Moldova în implementarea reformelor-cheie pe calea de aderare la UE

Chişinău, 31 iul. /MOLDPRES/. Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) va susține Guvernul Republicii Moldova să implementeze reforme-cheie în domeniul administrației publice, energiei și transformării digitale. Un nou proiect PNUD în valoare de un milion de dolari, anunţat astăzi, va oferi Moldovei expertiză în domenii esențiale în contextul statutului său de țară candidată la aderarea la UE și în condițiile crizelor multidimensionale, transmite MOLDPRES.

„PNUD sprijină reforme-cheie de care vor beneficia toate persoanele din Republica Moldova, contribuind totodată la consolidarea rezilienței la crize și la accelerarea realizării Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă”, a declarat Daniela Gasparikova, reprezentanta rezidentă PNUD în Republica Moldova.

PNUD va ajuta la fortificarea capacităților Guvernului de a lua decizii anticipative, bazate pe riscuri și de a elabora politici bazate pe dovezi. PNUD va mai sprijini şi implementarea Strategiei de reformă a administrației publice din Republica Moldova pentru anii 2023-2030, recent aprobată, care are drept scop consolidarea capacităților autorităților publice locale de a furniza servicii esențiale, inclusiv în situații de criză.

Organizaţia va asista Guvernul la elaborarea unui cadru de testare și experimentare pentru a implementa noi tehnologii și inovații energetice, care să susțină sporirea securității energetice și tranziția energetică justă. Totodată, PNUD continuă să sprijine Guvernul Republicii Moldova în dezvoltarea și implementarea viziunii sale pentru transformarea digitală a țării. Va fi susținut un program național de alfabetizare digitală pentru femei și fete, care va contribui la consolidarea capacităților acestora de a utiliza servicii publice digitale.

Proiectul „Consolidarea dezvoltării reziliente în Moldova prin anticiparea și prevenirea crizelor și redresarea incluzivă”, care se va desfășura în perioada 2023-2024, este finanțat prin intermediul Fondului PNUD pentru guvernare, consolidarea păcii, criză și reziliență, datorită contribuțiilor Danemarcei, Luxemburgului, Republicii Coreea și Suediei.