Putin le înmânează decoraţii văduvelor militarilor ruşi morţi în Ucraina

Preşedintele rus Vladimir Putin le-a înmânat miercuri văduvelor unor militari ruşi morţi în războiul din Ucraina decoraţii acordate de guvernul rus soţilor lor post-mortem şi le-a cerut funcţionarilor ruşi să-i trateze pe părinţii militarilor căzuţi în luptă „ca şi când ar fi propria lor familie”, relatează agenţia EFE.

„Doresc să mă adresez familiilor tuturor camarazilor noştri pe care nu îi vor mai vedea niciodată personal pentru a le oferi decoraţiile. Doresc să mă asculte din această sală a Kremlinului toţi colegii mei din întreaga ţară: ele sunt familiile noastre şi copiii lor sunt copiii noştri. Şi trebuie să ne purtăm faţă de ei cum se cuvine”, a afirmat Putin. „Şi aceasta nu pentru că cineva a scris sau a ordonat astfel, ci trebuie să o facem din inimă”, a adăugat preşedintele rus.

El le-a înmânat apoi decoraţii văduvelor comandanţilor unui grup de asalt şi ai unei brigăzi motorizate, care au venit la ceremonia de la Kremlin împreună cu copiii lor, purtând ţinute de doliu. Ţinându-le mâinile în ale sale ca un gest de compasiune, Putin a schimbat câteva vorbe cu văduvele militarilor decoraţi post-mortem.

Ministerul rus al Apărării nu a publicat din septembrie 2022 informaţii despre numărul soldaţilor săi ucişi în războiul pe care l-a declanşat pe 24 februarie 2022 în Ucraina, anunţând atunci 5.937 de soldaţi decedaţi, un bilanţ foarte probabil mult sub cel real.

Nici Ucraina nu publică date despre pierderile sale, exagerând în schimb pierderile în rândul armatei ruse, pe care le cifrează la peste 230.000 de soldaţi ruşi morţi. Serviciile secrete occidentale vorbesc la rândul lor de peste 100.000 de soldaţi ruşi ucişi, bilanţ nesusţinut de dovezi.

Portalul independent Mediazona, care ţine împreună cu postul BBC o evidenţă a pierderilor confirmate în rândul armatei ruse, a întocmit astfel un bilanţ de 28.652 de militari ruşi morţi pe frontul ucrainean.

Potrivit unei alte estimări, efectuate de presa rusă independentă pe baza unor date publice pertinente, precum numărul de dosare de succesiune deschise, necrologurile publicate şi statisticile privind excesul de mortalitate, cel puţin 47.000 de soldaţi ruşi au fost ucişi până la sfârşitul lunii mai 2023 în războiul din Ucraina.AGERPRES