Vietnam: Opt morţi, între care doi copii, în urma inundaţiilor şi alunecărilor de teren

Opt persoane, între care cel puţin doi copii, şi-au pierdut viaţa în urma inundaţiilor şi alunecărilor de teren produse în Vietnam în ultimele zile, au declarat luni autorităţile, relatează AFP.

Ţara a fost lovită de ploi abundente de la începutul lunii august, după ce a trecut prin mai multe valuri de căldură şi secete prelungite timp de câteva luni.

În nordul ţării, opt persoane şi-au pierdut viaţa în provinciile muntoase Yen Bai, Lai Chau, Son La şi Thai Nguyen săptămâna trecută.

Intemperiile au afectat sute de case şi au distrus culturi, a declarat Autoritatea de gestionare a dezastrelor pe site-ul său.

Presa oficială a publicat imagini cu case luate de torenţi de apă, drumuri blocate sau distruse şi copaci doborâţi. Accesul la satele de munte a fost blocat.

În iulie, centrul ţării a fost afectat, de asemenea, de alunecări de teren. În oraşul de munte Dalat, trei poliţişti şi un civil au murit când o secţie de poliţie a fost îngropată sub noroi.

De la începutul sezonului ploios în luna mai, zonele muntoase din centrul şi sudul Vietnamului au înregistrat cantităţi de precipitaţii cu 5 până la 10% mai mari decât de obicei, au declarat autorităţile.

În nordul Vietnamului, temperaturile record şi seceta fără precedent din lunile mai şi iunie au provocat întreruperi repetate de electricitate, care au dus la pierderi semnificative pentru numeroasele fabrici locale şi străine situate în această regiune.

Recoltele au fost, de asemenea, puternic afectate. Anul trecut, dezastrele naturale au provocat moartea a 175 de persoane în Vietnam.

Potrivit oamenilor de ştiinţă, fenomenele meteorologice extreme sunt intensificate de încălzirea globală.AGERPRES/