Educatie

Institutul „Wiesel” ia act de aprobarea programei „Istoria Evreilor.Holocaustul”; precizează că nu a mai fost consultat din aprilie

Institutul „Elie Wiesel” a anunţat, joi, că a luat act de aprobarea programei şcolare a disciplinei „Istoria Evreilor. Holocaustul”, dar precizează că nu a mai fost consultat din luna aprilie în calitatea sa de colaborator al Ministerului Educaţiei în procesul de elaborare a acestui document, motiv pentru care s-a retras din grupul de lucru dedicat realizării acestei curricule.

„Institutul „Elie Wiesel” a luat act despre semnarea ordinului nr. 5344/ 09.08.2023 privind programa şcolară a disciplinei „Istoria Evreilor. Holocaustul” şi îşi exprimă speranţa că anul şcolar 2023 – 2024 va oferi cadrul adecvat pentru un parcurs educaţional care să aducă elevilor de la liceu şi şcoala profesională un plus de cunoştinţe, înţelegere şi empatie faţă de tragedia evreilor din România în timpul regimului Ion Antonescu”, se arată într-un comunicat remis AGERPRES.

Institutul a amintit că, în luna martie 2022, Ministerul Educaţiei a înfiinţat un grup de lucru pentru elaborarea acestei programe.

„Din partea Institutului „Elie Wiesel” au participat şase dintre cei 14 membri ai grupului. Până în septembrie 2022, grupul de lucru a parcurs toţi paşii procedurali stabiliţi de către minister pentru elaborarea unei programe şcolare, iar coordonatorul grupului a înaintat documentul pentru aprobarea ministrului. Deşi procedura a fost încheiată, grupul de lucru s-a mai reunit în ianuarie şi aprilie 2023, la solicitarea coordonatorului, pentru a analiza diverse puncte de vedere venite după încheierea procedurii. Menţionăm că în tot acest timp Centrul Naţional de Politici şi Evaluare în Educaţie (CNPEE), entitatea ministerului responsabilă de programe, nu a transmis grupului de lucru un aviz nefavorabil proiectului de programă, singura situaţie în care reluarea procedurilor este posibilă”, se arată în comunicat.

Potrivit Institutului „Wiesel”, în 31 iulie membrii grupului au primit o variantă de programă modificată, precum şi solicitarea de a exprima acordul asupra acesteia.

„Institutul „Elie Wiesel”, în urma consultării experţilor care îl reprezintă în grupul de lucru, a notificat CNPEE asupra modalităţii neconforme de a solicita o nouă opinie grupului de lucru, precum şi faptul că unele modificări reprezintă inadvertenţe faţă de scopul şi valorile care au stat la baza promovării acestei discipline. Astfel, Institutul a comunicat că nu participă la această nouă rundă de consultări şi, în cazul aprobării noii variante, se va retrage din grupul de lucru”, se explică în comunicat. AGERPRES

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button