Partidul respectiv a obţinut doar puţin peste un sfert de voturi la scrutinul din iunie, însă Spajic susţine că dispune de o majoritate de 44 de deputaţi din cei 81 din parlamentul de la Podgorica.
„Mă aştept la responsabilitate şi celeritate din partea lui Spajic şi a tuturor actorilor politici care participă la negocierile pentru formarea noului guvern”, a declarat Milatovic într-o conferinţă de presă. „Cred că Muntenegrul are nevoie în acest moment de un guvern stabil şi cu un profil incontestabil european”, a adăugat el.
Economistul Spajic, în vârstă de 35 de ani, fost ministru de finanţe, are la dispoziţie 90 de zile pentru a prezenta parlamentului o formulă guvernamentală.
Viitorul executiv urmează să negocieze aderarea ţării cu 620.000 de locuitori la Uniunea Europeană, în contextul apariţiei unei noi generaţii de lideri. Milo Djukanovic, politicianul care a condus Muntenegrul timp de peste 30 de ani, a suferit o înfrângere istorică în alegeri; el a pierdut preşedinţia în aprilie, în faţa lui Milatovic, în vârstă de 36 de ani, co-fondator al partidului condus de Spajic.
Muntenegrul, care face parte din NATO din 2017, a început negocierile de aderare la UE în 2010, însă demersurile în acest sens au fost îngreunate de inerţia instituţiilor politice, apreciază AFP. După alegerile parlamentare din 2020, care au adus prima înfrângere a Partidului Democratic al Socialiştilor, condus de Djukanovic, s-au succedat mai multe crize, fără ca vreuna din taberele politice să reuşească formarea unei majorităţi stabile. Două guverne au fost demise prin moţiuni de cenzură.
AFP menţionează că formaţiunea „Europa acum!”, înfiinţată anul trecut, este acuzată de populism; cu promisiuni de reformă şi măriri de salarii şi pensii, a atras în special tinerii care doresc să vadă figuri noi la conducere. AGERPRES