De Ziua Limbii Române, în Chișinău va fi organizată Marea dictare națională

MOLDPRES/. De Ziua Limbii Române, pe 31 august, în scuarul Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu” va fi organizată Marea dictare națională, la care pot participa toți cei care doresc să-și testeze nivelul de cunoaștere a limbii române, transmite MOLDPRES.

La concurs sunt așteptați să participe cadre didactice, elevi, studenți, reprezentanți ai diferitor profesii. Organizatorii estimează că evenimentul va întruni cel puțin 500 de persoane. Finaliștii vor fi anunțați la începutul lunii septembrie.

Ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, a declarat astăzi la o conferință de presă, că cei care doresc să participe la Marea dictare națională se pot înregistra pe pagina Ministerului Educației și Cercetării (MEC) www.mec.gov.md„Am decis în acest an să sărbătorim într-un mod mai neobișnuit Ziua Limbii Române. Sperăm ca evenimentul să devină o tradiție”, a afirmat Dan Perciun.

Textul propus participanților la dictare va fi selectat din rândul câștigătorilor concursului de eseuri la tema „De ce Republica Moldova trebuie să fie parte a Uniunii Europene”. „Textul va fi completat și de un capitol dedicat limbii române. Subiectul eseului nu este ales întâmplător. Acesta reflectă aspirațiile noastre europene”, a spus Dan Perciun.

Concursul de eseuri a fost deschis astăzi, textele urmând a fi transmise în adresa ministerului până pe data 24 august. Eseurile trebuie să conțină 500 de cuvinte. Acestea vor fi evaluate de o comisie specială, care va desemna cinci finaliști. Câștigătorii vor fi premiați pe 31 august cu vouchere pentru procurarea cărților. Eseurile pot fi transmise la adresa de email: dictare@mec.gov.md.

Marea dictare națională va începe la ora 10.00.