Peste 2600 de candidați nu s-au prezentat la proba de limba română la BAC 2023, sesiunea de toamnă 

La proba scrisă de Limba și literatura română – proba E.a) din cadrul celei de-a doua sesiuni a examenului național de bacalaureat 2023 nu s-au prezentat 2.629 de candidați, iar 21 au fost eliminați pentru fraudă sau tentativă de fraudă, potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Educației. La această probă candidații au avut de ales între Mihail Sadoveanu și George Călinescu, la profilele real și tehnologic. Amintim, este pentru prima dată când toate lucrările de la un examen național vor fi evaluate digitalizat.Au fost prezenți la prima probă a sesiunii de toamnă a examenului de Bacalaureat 2023, 14.971 de candidați din cei 17.621 de candidați care și-au exprimat opțiunea de a susține această probă. În total, la această sesiune de Bac s-au înscris doar 33.900 de candidați, cei mai puțini din ultimii 18 ani. Potrivit unei analize Edupedu.ro, doi din trei tineri înscriși la Bacalaureatul de toamnă sunt din promoția 2023.

Ministerul Educației subliniază într-un comunicat de presă că “în funcție de rezultatele obținute în sesiunile anterioare și recunoscute ca atare, în urma solicitărilor exprese, numărul candidaților prezenți la fiecare probă este diferit. Altfel spus, cei peste 33.900 de candidați înscriși susțin examenul integral sau parțial”.

Următoarele probe scrise sunt programate astfel:

  • Joi, 17 august: Proba obligatorie a profilului – proba E.c)
  • Vineri, 18 august: Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d)
  • Luni, 21 august: Limba și literatura maternă – proba E.b).

Probele de evaluare a competențelor (lingvistice și digitale) au fost echivalate/recunoscute în perioada 7 – 11 august.

Afișarea primelor rezultate, în format anonimizat, conform prevederile specifice în vigoare (Regulamentul general privind protecția datelor – GDPR), va avea loc în data de 25 august (până la ora 12:00). Contestațiile pot fi depuse în aceeași zi, în intervalul orar 12:00 – 18:00, atât în format standard/letric, cât și electronic. În acest sens, candidații completează, semnează și depun/transmit electronic inclusiv o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației este finală și poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere.

Rezultatele finale vor fi comunicate marți, 29 august.

Nota minimă de promovare – pentru fiecare probă – este 5 (cinci), iar media finală necesară pentru a promova examenul este cel puțin 6 (șase).

SURSA: Edupedu.ro