Ciolacu: Condamnarea explicită şi fără echivoc a crimelor şi abuzurilor comise de dictaturile de orice natură – o necesitate şi astăzi

Condamnarea explicită şi fără echivoc a crimelor şi abuzurilor comise de dictaturile de orice natură este o necesitate şi astăzi, a afirmat, miercuri, prim-ministrul Marcel Ciolacu.

Într-un mesaj adresat cu ocazia Zilei Europene a Comemorării Victimelor Stalinismului şi Nazismului şi a Zilei Naţionale a Comemorării Victimelor Fascismului şi Comunismului, prim-ministrul a arătat că este o datorie de onoare faţă de toate victimele regimurilor totalitare de a nu uita, de a le cinsti memoria şi de a educa tinerele generaţii în spiritul valorilor şi principiilor democratice.

„În urmă cu 84 de ani, s-a semnat pactul Ribbentrop – Molotov. Din momentul în care cele două regimuri totalitare, nazismul şi comunismul, şi-au strâns mâna, Europa a cunoscut o perioadă întunecată, marcată de abuzurile şi atrocităţile acestor regimuri. În România, regimul ilegitim şi criminal comunist este vinovat de arestarea, deportarea, uciderea a sute de mii de oameni. Acest sistem bazat pe exploatarea fricii în rândul populaţiei, pe eliminarea oricărei forme de opoziţie, pe muncă forţată în lagăre şi pe utilizarea violenţei ca instrument principal de instaurare şi menţinere a puterii a lăsat o moştenire dureroasă. Astfel, legea prin care 23 august a devenit Ziua naţională a Comemorării Victimelor Fascismului şi Comunismului a venit ca un răspuns firesc la recomandarea oferită de Raportul Final al Comisiei Prezidenţiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România”, a transmis Ciolacu.

Premierul a subliniat că negaţionismul şi apologia regimului comunist încă pot compromite progresul care s-a realizat pentru consolidarea democraţiei.

„Avem datoria de onoare faţă de toate victimele regimurilor totalitare de a nu uita, de a le cinsti memoria şi de a educa tinerele generaţii în spiritul valorilor şi principiilor democratice. Condamnarea explicită şi fără echivoc a crimelor şi abuzurilor comise de dictaturile de orice natură este o necesitate şi astăzi. La fel şi prevenirea şi combaterea manifestărilor extremiste, rasiste şi xenofobe. Agresiunea militară a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei ne-a reamintit tuturor cum arată revizionismul istoric susţinut la nivel statal, dar şi faptul că democraţia şi libertatea sunt valori care trebuie constant protejate şi cultivate”, a adăugat Marcel Ciolacu.

El a reafirmat angajamentul Guvernului pentru intensificarea eforturilor de combatere a tuturor formelor de extremism, de conservare a adevărului istoric, de stimulare a demersurilor în vederea cercetării comprehensive şi educării cetăţenilor, în special a tinerelor generaţii, cu privire la momentele întunecate ale istoriei.

„Doresc să aduc un pios omagiu tuturor victimelor regimurilor totalitare. Prin asumarea lecţiilor trecutului, consolidarea şi promovarea unei educaţii istorice de calitate putem onora cum se cuvine sacrificiul şi suferinţa predecesorilor noştri şi putem construi un viitor întemeiat pe valori şi principii democratice, centrat pe promovarea şi respectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale”, a evidenţiat prim-ministrul. AGERPRES