ACŢIUNI ALE POLIŢIEI IEŞENE PENTRU SIGURANŢA CETĂŢENILOR

La data de 28 august 2023 poliţiştii ieşeni au intervenit la peste 100 de evenimente, majoritatea sesizate prin 112.

Au fost aplicate peste 300 de sancţiuni contravenţionale, iar în urma acţiunilor şi intervenţiilor au fost sesizate 30 de infracţiuni.

Poliţiştii au acţionat, la nivelul judeţului Iaşi, pentru prevenirea faptelor antisociale şi menţinerea ordinii şi siguranţei publice.

Au fost organizate 3 acţiuni şi s-a intervenit la 137 de evenimente, dintre care 128 au fost sesizate prin 112.

În urma activităţilor au fost aplicate 310 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de peste 118.955 de lei și au fost constatate 30 de infracțiuni.

Siguranţa rutieră şi salvarea de vieţi sunt, de asemenea, priorităţi ale Poliţiei Ieşene.

Astfel, poliţiştii rutieri au desfăşurat activităţi pentru prevenirea accidentelor de circulaţie.

Au fost reţinute, în vederea suspendării dreptului de a conduce, 36 de permise de conducere și retrase 5 certificate de înmatriculare.

BĂRBAT REȚINUT DE POLIȚIȘTI

La data de 28 august a.c., polițiștii Secției nr. 3 Poliție Iași au fost sesizați cu privire la producerea unui accident rutier soldat cu pagube materiale, în municipiul Iași.

Întrucât șoferul autoutilitarei emana halenă alcoolică, a fost testat alcoolscopic, rezultând o alcoolemie de 1,47 mg/l alcool pur în aerul expirat. Acesta a fost condus la o unitate medicală în vederea prelevării de probe biologice.

În urma probatoriului administrat în cauză, bărbatul a fost reținut de polițiști pentru 24 de ore, urmând a fi prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Iași cu propuneri legale.

În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ,,conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe”.

Cercetările continuă.

ACTIVITĂȚI PREVENTIVE DESFĂȘURATE DE POLIȚIȘTII IEȘENI

La data de 28 august a.c., poliţiştii din cadrul Biroului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii Iași au organizat şi desfăşurat două activităţi informativ – preventive,  la Complexul Carrefour Era din municipiul Iași.

În cadrul activităților au fost transmise recomandări privind prevenirea consumului de alcool şi droguri conducătorilor auto participanţi la trafic, precum și pentru prevenirea consumului şi traficului de droguri şi a faptelor de violenţă.

Totodată, au fost transmise informaţii, referitor la recenta intrare în vigoare a Legii nr. 213/2023, prin care se elimină posibilitatea ca cei care au produs un accident rutier fiind sub influenţa alcoolului, drogurilor sau neavând permis de conducere şi în urma accidentului a rezultat decesul unei sau mai multor persoane să fie condamnat la închisoare cu suspendare.

Cu această ocazie beneficiarii au fost informaţi că, în situaţia în care au cunoştinţe despre persoane consumatoare de droguri să le îndrume la Centrul de Prevenire Evaluare Consiliere Antidrog Iaşi din cadrul Agenţiei Naţionale Antidrog în vederea acordării serviciilor gratuite de evaluare, consiliere psihologică, socială, de grup, familială pentru renunţarea la consumul de droguri.

Au participat 400 de persoane.

ACȚIUNE ÎN TRAFIC A POLIȚIȘTILOR IEȘENI

La data de 27 august a.c., poliţiştii din cadrul Biroului Rutier Iași, împreună cu poliţiştii din cadrul Secţiei nr. 8 Poliție Rurală Leţcani au desfăşurat o acţiune în mediul rural, în vederea creşterii gradului de disciplină rutieră şi respectarea legii de către conducătorii auto, biciclişti, conducătorii de atelaje hipo şi de către pietoni.

În cadrul acțiunii au fost efectuate 17 testări alcoolscopice, au fost aplicate 11 sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 3.480 de lei și a fost reținut un permis de conducere.

Spre exemplu, un bărbat de 46 de ani, a condus auto pe DE 583, în localitatea Lețcani, iar la trecerea pentru pietoni marcată şi semnalizată corespunzător, nu a oprit și nu a acordat prioritate de trecere unui pieton, care se afla angajat regulamentar în traversarea străzii, pe marcajul pietonal. Astfel, acesta a fost sancţionat contravenţional conform OUG nr. 195/2002 și s-a dispus reţinerea permisului de conducere, pentru o perioadă de 60 zile.

ACȚIUNE DESFĂȘURATĂ DE POLIȚIȘTII BIROULUI RUTIER IAȘI

La data de 28 august a.c., poliţiştii Biroului Rutier Iași au organizat şi executat o acţiune pe raza municipiului Iaşi, pentru combaterea cauzelor generatoare de accidente rutiere, respectiv a celor produse pe fondul neacordării priorităţii de trecere pietonilor.

Au fost obținute următoarele rezultate:

  • Au fost legitimate 84 de persoane;
  • Au fost aplicate 88 de sancțiuni contravenționale, dintre care: 13 pentru neacordare prioritate pietoni, iar 75 pentru alte abateri;
  • Valoarea totală a sancțiunilor contravenționale aplicate este de 28.275 de lei;
  • Au fost reținute 17 permise de conducere, dintre care 13 pentru neacordare prioritate pietoni, iar 4 pentru alte abateri;
  • Au fost retrase 2 certificate de înmatriculare.

Spre exemplu, un bărbat de 30 de ani, a condus auto în municipiul Iași, iar la trecerea pentru pietoni marcată şi semnalizată corespunzător, nu a oprit și nu a acordat prioritate de trecere unui pieton, care se afla angajat regulamentar în traversarea străzii, pe marcajul pietonal. Astfel, acesta a fost sancţionat contravenţional conform OUG nr. 195/2002 și s-a dispus reţinerea permisului de conducere, pentru o perioadă de 60 zile.