România, ţară invitată de onoare la festivalul ”Le livre sur les quais” din Elveţia

România este ţară invitată de onoare la cea de-a 14-a ediţie a festivalului „Le livre sur les quais”, care se desfăşoară la Morges, în Elveţia, sub preşedinţia scriitoarei franceze Marie-Helene Lafon, participarea scriitorilor români fiind susţinută de Institutul Cultural Român (ICR), prin Direcţia Relaţii Internaţionale.

Potrivit unui comunicat transmis de ICR, la festivalul care se desfăşoară în perioada 1 – 3 septembrie 2023 participă peste 170 de autori, care se vor întâlni cu publicul în cadrul a aproape 200 de evenimente – lansări de carte şi sesiuni de autografe, dezbateri, croaziere literare, spectacole, ateliere şi activităţi pentru tineret.

Scriitorii români Gabriela Adameşteanu, Raluca Antonescu, Radu Bata, Ramona Bădescu, Cristian Fulaş, Dana Grigorcea, Radu Ioanid, Marius Daniel Popescu, Simona Sora şi Ion Vianu şi traducătorii Florica Courriol şi Jean-Louis Courriol sunt protagoniştii unui amplu program de evenimente cu focus pe literatura română, organizat în parteneriat cu Institutul Cultural Român.

„Parteneriatul dintre ICR şi festivalul ‘Le livre sur les quais’ are rolul de a pune în valoare cultura română şi pe creatorii ei, prin statutul României ca ţară invitată de onoare, cu prilejul aniversării a trei decenii de la aderarea României ca membru cu drepturi depline la Organizaţia Internaţională a Francofoniei şi a 20 de ani de la înfiinţarea Institutului Cultural Român. Este o excelentă oportunitate de promovare a scriitorilor români şi a operelor lor într-un spaţiu geografic în care ICR nu are reprezentanţă, dar care este parte a unui univers cultural şi lingvistic comun”, a declarat Liviu Jicman, preşedintele Institutului Cultural Român, citat în comunicatul de presă menţionat.

Publicul va putea participa la dezbateri pe teme istorice cu Gabriela Adameşteanu, Han Kang şi Marisa Cornejo („Comment dire les traumas de l’Histoire?”) sau cu Radu Ioanid şi jurnalistul Lionel Duroy („Histoire Roumaine : dire la verite sur la Shoah”).

Sursa citată a mai arătat că „vor avea loc peste 30 de dialoguri şi dezbateri, la care participă de la Peter Stamm şi Sander Kollaard la Dana Grigorcea şi Jacques Ravenne, de la Alexandre Chollier şi Cedric Gras la Cristian Fulaş şi Serge Joncour, de la Jean-Baptiste Andrea şi Louis-Philippe Dalembert la Maxence Marchand, de la Luc Lang la Isabelle Cornaz sau de la Silvia Ricci Lempen la Chloe Delaume, precum şi prezentări susţinute de Ariane Chemin şi Titiou Lecoq”.

ICR menţionează că sunt de reţinut şi întâlnirile în limba engleză cu Nicholas Shakespeare, Jonathan Coe, Han Kang, Joyce Maynard sau David Vann, unele în traducere simultană.

La program se adaugă un mic dejun literar cu Marie Laberge, la hotelul Le Petit Manoir, numeroase ateliere interactive şi alte tipuri de activităţi pentru familii şi tineri.

Festivităţile vor avea loc şi în aer liber, la La Crique, îmbinând universul muzical cu cel al literaturii prin lecturi muzicale şi spectacole literare, mai precizează sursa citată. AGERPRES