Ziua Limbii Române – Iohannis: Un tezaur care ne uneşte şi ne defineşte ca naţiune

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, joi, un mesaj cu prilejul Zilei Limbii Române, în care afirmă că aceasta este un „tezaur care ne uneşte şi ne defineşte ca naţiune”.

„Ca în fiecare an, celebrăm pe 31 august Ziua Limbii Române, un tezaur care ne uneşte şi ne defineşte ca naţiune. Astfel de momente ne invită să reflectăm mai temeinic asupra bogăţiei şi a complexităţii limbii noastre materne, care nu este doar un mijloc de comunicare, ci şi o fereastră larg deschisă către cultura, istoria şi spiritul românesc. Astăzi sărbătorim atât simbolistica profundă a limbii române, cât şi puterea sa de a aduce oameni şi destine împreună. Prin intermediul limbii, creăm punţi între generaţii, regiuni şi comunităţi, depăşind barierele geografice, ca parte a unei tradiţii culturale milenare remarcabile. Am moştenit limba maternă ca pe un dar nepreţuit de la înaintaşii noştri. Aceasta păstrează în expresii înţelepciunea generaţiilor anterioare, conturează povestea neamului nostru şi ne oferă mijloacele de a ne exprima gândurile şi sentimentele”, spune şeful statului în mesaj.

Potrivit preşedintelui Klaus Iohannis, în prezent, „responsabilitatea de a păstra şi de a îmbogăţi limba ne aparţine”.

„Trebuie să apreciem diversitatea şi creativitatea limbii noastre, dar şi să conştientizăm importanţa de a o menţine nealterată şi respectată. Să o folosim, aşadar, cu grijă şi atenţie, pentru ca urmaşii noştri să se bucure de aceeaşi comoară pe care o preţuim noi astăzi”, afirmă el.

Şeful statului apreciază eforturile extraordinare ale profesorilor şi părinţilor care, mai ales în comunităţile istorice şi în străinătate, le insuflă copiilor mândria de a vorbi o limbă atât de bogată în nuanţe şi expresii.

Preşedintele Iohannis arată că, în Diaspora, limba română se predă în fiecare an în 550 de şcoli, de către peste 120 de profesori de Limbă, Cultură şi Civilizaţie Românească.

El subliniază că şi cetăţenii străini preţuiesc limba noastră şi doresc să o înveţe, arătând că există deja 57 de lectorate de limba română în universităţi din întreaga lume, iar în această toamnă va fi inaugurat cel de-al 58-lea lectorat în Republica Chile.

„Să ne manifestăm în fiecare zi dragostea şi respectul pentru limba noastră, să o studiem temeinic, să o cultivăm şi să împărtăşim bogăţia sa culturală cu ceilalţi. ‘Nu locuim într-o ţară, locuim într-o limbă’, spunea atât de inspirat Emil Cioran. Prin urmare, România va dăinui peste tot unde se vorbeşte româneşte. La mulţi ani Limbii Române!”, conchide şeful statului.

Administraţia Prezidenţială informează că preşedintele Klaus Iohannis a semnat, cu ocazia Zilei Limbii Române, o serie de decrete de decorare. Şeful statului a acordat decoraţii Muzeului Naţional al Literaturii Române, Bibliotecii Judeţene „Mihai Eminescu” Botoşani, profesorului dr. Florica Dimitrescu-Niculescu, profesor emerit al Facultăţii de Litere, Universitatea din Bucureşti, membru de onoare al Academiei Române şi dr. conferenţiar Igor Şarov, rector al Universităţii de Stat a Moldovei.

Totodată, Palatul Cotroceni va fi iluminat în această seară în culorile drapelului naţional. AGERPRES