Burse în valoare de 12 milioane de lei, pentru 200 de şcoli, licee şi grădiniţe

Asociaţia pentru Valori în Educaţie anunţă că oferă 200 de burse în valoare totală de 12 milioane, în cadrul Programului de Transformare a Şcolilor din România.

Aceste burse sunt disponibile pentru orice şcoală, grădiniţă sau liceu public din România care doreşte să se înscrie în program. Directorii interesaţi se pot înscrie până la 1 octombrie completând un formular online. Programul de Transformare a Şcolilor din România va avea intervenţii specifice nevoilor fiecărei şcoli participante, anunţă Asociaţia pentru Valori în Educaţie (AVE), prin intermediul unui comunicat.

Programul va avea o durată de trei ani. Conform asociaţiei, criteriul principal de intrare în program va fi „motivaţia şcolii şi determinarea de a face o schimbare cu impact pozitiv” asupra elevilor. Bursa este de 60.000 de lei pe an. Şcolile private sunt eligibile să participe în program, însă nu sunt eligibile pentru burse.

„Vom putea oferi sprijin fiecărei şcoli în funcţie de nevoile punctuale pe care le are, pornind de la o primă etapă de descoperire, care ne va indica ariile în care şcoala performează deja, precum şi cele care pot fi direcţii de creştere. Ne referim aici la o paletă largă de nevoi, precum dezvoltarea competenţelor profesionale ale directorilor şi ale profesorilor, crearea unei culturi de creştere continuă, creşterea nivelului de cooperare între profesori şi mai ales sprjin pentru dezvoltarea competenţelor copiilor. Experienţa din ultimii ani ne arată că transformarea de care şcolile au nevoie porneşte în primul rând de la directori şi echipele lor, ei sunt catalizatorii pentru schimbare, tocmai de aceea ne concentrăm atenţia în aşa fel încât să le oferim sprijinul de care au nevoie”, a precizat Silvia Toth, director programe educaţionale AVE.

Şcolile pot afla mai multe despre program prin înscrierea la un webinar informativ, menţionează asociaţia. În vederea participării la webinar, este necesară completarea formularului online cel târziu până pe 1 octombrie.

„Cei care participă la sesiunea de informare vor putea parcurge masterclass-ul AVE despre învăţare pentru transformare, care va fi disponibil sub forma unei experienţe de învăţare online, unde vor fi abordate teme precum leadership-ul pentru sine şi cum pot adulţii dintr-o şcoală să creeze o experienţă de dezvoltare atât pentru ei, cât şi pentru fiecare elev din şcoală. În urma acestui masterclass şcoala poate intra formal în Programul de Transformare a Şcolilor din România”, reiese din comunicat.

Programul de Transformare a Şcolilor din România este dezvoltat în parteneriat cu specialişti în educaţie din România, Australia şi Statele Unite ale Americii. Acesta conţine elemente perfecţionate prin programele Academia de Leadership şi Management Şcolar, Edu Networks şi HumanKind, dar este inspirat şi din practici internaţionale, precizează AVE.

„Scopul acestui program este de a contribui la transformarea profundă a şcolilor din România în aşa fel încât elevii să înregistreze un progres vizibil pe fiecare dintre cele opt competenţe cheie, precum: literaţie, abilităţi digitale şi competenţe socio-emoţionale, identificate de Consiliul Uniunii Europene ca necesare pentru a permite împlinirea personală, o viaţă sănătoasă şi sustenabilă, angajabilitatea, implicarea civică şi incluziunea socială”, se arată în comunicat.

Mai multe detalii despre Programul de Transformare a Şcolilor din România, pe site-ul: https://ave-romania.ro/. AGERPRES