Majoritatea britanicilor consideră că regele Charles face „o treabă bună”

Regele Charles al III-lea face o „treabă bună”, consideră majoritatea britanicilor chestionaţi pentru un sondaj YouGov înaintea împlinirii unui an de la moartea reginei Elisabeta a II-a, relatează dpa.

Întrebaţi dacă Marea Britanie ar trebui să aibă în continuare o monarhie sau să opteze pentru un şef de stat ales, sprijinul pentru instituţie a scăzut în rândul persoanelor mai tinere chestionate.

Sondajul a constatat că 80% dintre persoanele de peste 65 de ani şi-au exprimat susţinerea pentru familia regală, însă doar 37% dintre tinerii cu vârsta cuprinsă între 18 şi 24 de ani au făcut acest lucru. Circa 61% din toate grupele de vârstă chestionate au au afirmat că ţara ar trebui să păstreze monarhia, 24% au optat pentru un şef de stat ales şi 15% nu au fost siguri.

La sondajul YouGov realizat în perioada 26-28 august au participat 2.020 de adulţi din Marea Britanie. Întrebaţi dacă regele Charles face o treabă bună, 59% dintre cei chestionaţi au răspuns afirmativ, în timp ce 17% au avut o părere contrară.

Regina Elisabeta a II-a, cel mai longeviv monarh al Marii Britanii, a murit la Balmoral, în Scoţia, pe 8 septembrie anul trecut, la vârsta de 96 de ani, după o domnie de 70 de ani.

Regele Charles al III-lea şi regina consoartă Camilla vor marca acest moment în privat la reşedinţa lor din Scoţia.AGERPRES