Un mix de lucrări semnate de studenţi aflaţi la începutul unei cariere în industria filmului de animaţie şi producţii semnate de profesionişti vor fi prezentate în Competiţia Românească a celei de-a 18-a ediţii a Festivalului Animest, care va avea loc în perioada 6-15 octombrie, în săli de cinema din Capitală.
Potrivit unui comunicat al organizatorilor transmis AGERPRES, în secţiunea competitivă românească a festivalului vor fi prezente, timp de 90 minute, 15 pelicule de scurtmetraj.
Spectatorii vor avea posibilitatea să urmărească poveşti de iubire, documentare despre relaţia cu tehnologia sau animaţii pentru copii.
Două dintre filmele incluse anul acesta în Competiţia Românească concurează şi pentru alte premii ale ediţiei. „The Boy and the Crow”, filmul regizorului Tudor Om, a intrat şi în cursa pentru Trofeul Animest, acordat celui mai bun film din Competiţia Internaţională de Scurtmetraje, iar „Julietta”, realizat de Andrei-Nicolae Teodorescu, va fi prezent şi în Competiţia Minimest, unde câştigătorul este desemnat de un juriu format exclusiv din copii.
Animest încurajează şi promovează în secţiunea dedicată şi filme realizate de studenţi, care se remarcă prin abordări curajoase ale genului, precum „Thalassofobia”, în regia Anei Runa Postelnicu, „Scufiţa Albă”, scurtmetrajul lui Valentin Dragu, sau „Vizita”, un film de Matei Salomina.
După debutul de la ediţia trecută a competiţiei, Alex Halka se întoarce la Animest cu „RiGLA”, un film de animaţie care se foloseşte de multiple forme de storytelling pentru a adresa problematica violenţei fizice şi psihice pe care o suportă unii copii în mediul de învăţământ şi care lasă urme în dezvoltarea acestora. Subiecte la fel de serioase, precum trauma de abandon şi despărţirile dureroase, sunt abordate într-o manieră cu totul inedită în „Nelu the Neanderthal”, filmul lui Răzvan Chendrean, care şi-a imaginat o zi din viaţa unui om din preistorie.
În competiţia românească sunt şi documentarul „Devices”, realizat de Doru Mărgărit, „Bench”, realizat de Andreia Dobrota, „Keep” regia Andrei Campan, „I don’t deserve the rage. Welcome”, regia Anda Puşcaş, Diana Necşulescu, „Zidane Roulette” regia Emy Mirel Ivasca, „Împreună, trup şi suflet” regia Vasile Alboiu sau „Viaţa şi minunile sfântului Nicodim de la Tismana” regia Liviu Bărbulescu.
Festivalul Animest este un proiect al Asociaţiei Animest, co-finanţat de Programul MEDIA al Uniunii Europene şi de Administraţia Fondului Cultural Naţional. AGERPRES