U.S. President Joe Biden delivers remarks on International Longshore and Warehouse Union (ILWU) and Pacific Maritime Association (PMA) finalizing a new contract from the State Dining Room at the White House in Washington, U.S., September 6, 2023. REUTERS/Leah Millis

SUA: Joe Biden, ţinta criticilor după ce nu a purtat mască deşi soţia sa a fost diagnosticată cu COVID

Preşedintele american Joe Biden a fost ţinta criticilor săptămâna aceasta pentru că nu a purtat mască sanitară, după ce soţia sa, Jill, a fost testată pozitiv pentru COVID-19. În plus, liderul de la Casa Albă a atras din nou critici miercuri după ce a arătat un oarecare entuziasm pentru încălcarea regulilor pe care ar fi trebuit să le urmeze, relatează joi AFP.

După ce a apărut purtând o mască sanitară de culoare neagră, Joe Biden a dat-o jos şi a pus-o în buzunar: atitudinea preşedintelui american în timpul unei ceremonii de înmânare a unor medalii a ridicat numeroase întrebări.

„Ipocrizie”, „lipsă de respect”… preşedintele Biden, care candidează din nou la Casa Albă în 2024, s-a aflat imediat în vizorul mass-media, care l-a acuzat de „dublu standard”, după ce asistenţii săi promiseseră cu doar câteva ore înainte că democratul va respecta cu stricteţe directivele autorităţilor sanitare în ceea ce priveşte purtarea măştii – mult criticată de republicani.

Miercuri însă, Joe Biden a avut o atitudine asemănătoare. Fluturând o mască neagră înainte de un discurs despre un acord al dockerilor, el a spus că „a făcut un test astăzi”, adăugând că „are undă verde”.

„Dar ei îmi tot spun că trebuie să o port în continuare, pentru că trebuie să aştepţi zece zile sau cam aşa”, a adăugat el.

Şi, înainte să o dea jos, el a afirmat cu ironie: „Dar să nu le spuneţi că nu o purtam când am intrat, bine?”.

Joe Biden, care a fost deja testat cu COVID-19 în 2022, urmează să meargă în curând în India pentru a participa la summitul G20 de la New Delhi, iar planurile sale de călătorie rămân neschimbate.

Asaltată de întrebări pe această temă, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe a făcut declaraţii miercuri în timpul conferinţei de presă zilnice.

„Preşedintele face tot ce poate, desigur, în acord cu medicul său şi, prin urmare, respectă directivele autorităţilor sanitare”, a declarat Karine Jean-Pierre.

Liderul democrat şi-a scos masca marţi „pentru a face declaraţii incredibil de puternice despre acest căpitan” pe care l-a decorat, a mai spus ea.AGERPRES/