Anu Tali, apreciată drept unul dintre cei mai „captivanţi” şi mai „versatili” dirijori de pe scena internaţională actuală, un artist ale cărui căutări artistice sunt aclamate în întreaga lume de critici şi de public deopotrivă, va dirija luni, de la ora 17,00, Orchestra Filarmonică Wurth, în cadrul Seriei de Concerte de la Ateneu.
La ediţia 2023 a Festivalului Internaţional „George Enescu”, Anu Tali va dirija Orchestra Filarmonică Wurth şi Corul Academic Radio, în program fiind Isis de George Enescu, Concertul nr. 3 în do minor pentru pian şi orchestră op. 37 de Beethoven şi Simfonia nr. 5 în do minor op. 67 de Beethoven, avându-l la pian pe Till Fellner, potrivit unui comunicat transmis AGERPRES.
Totodată, în seara de luni spectatorii Festivalului Enescu îi vor putea urmări şi pe dirijorii Lawrence Foster şi Jakub Hrusa.
De la ora 18,00, Lawrence Foster va dirija Opera Maghiară din Cluj, în program regăsindu-se opera Pelleas et Melisande de Debussy, iar la Sala Mare a Palatului Jakub Hrusa va dirija cel de al doilea concert al Orchestrei Filarmonice din Viena, în program figurând lucrări de George Enescu, Leos Janacek şi Serghei Rahmaninov.
***
Anu Tali şi-a început cariera muzicală ca pianistă, absolvind Conservatorul din Tallinn, înainte de a se forma ca dirijor la Academia de Muzică din Estonia cu Kuno Areng, Toomas Kapten şi Roman Matsov.
Între 1998 şi 2000 a studiat la Conservatorul de Stat din Sankt Petersburg cu Ilya Musin şi, ulterior, cu Leonid Kortchmar şi Jorma Panula.
Înregistrarea sa de debut, Swan Flight (Zborul Lebedei) (Finlandia/Warner Classics), i-a adus lui Tali premiul ECHO Klassik Young Artist of the Year din 2003.
Alte înregistrări includ Action Passion Illusion pentru Warner Classics, cu lucrări de Rachmaninov, Sibelius şi Erkki-Sven Tuur. Albumul ei cu Strata şi Noesis de Tuur, lansat la ECM, a primit, de asemenea, multiple aprecieri din partea criticii.
Descrisă de Herald Tribune ca fiind „carismatică, genială, energetică”, Anu Tali dirijează în mod regulat orchestre din întreaga lume, inclusiv Orchestrele Filarmonice New Japan şi Tokyo, Orchestra Naţională a Franţei, Orchestra Simfonică din Houston, Orchestra Mozarteum din Salzburg, Orchestra Simfonică RTVE şi Orchestra Simfonică Radio Suedia.
Anu Tali a lucrat de asemenea cu Orchestra Simfonică Germană din Berlin, Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii Bavareze, Orchestra Konzerthaus din Berlin, Orchestra Filarmonică Germană de Cameră din Bremen şi Ensemble Modern şi a fost director muzical al Orchestrei Sarasota din Florida.
Împreună cu sora ei geamănă Kadri, Anu Tali a fondat Nordic Symphony Orchestra în 1997, cu scopul de a utiliza muzica ca instrument de dezvoltare a contactelor culturale între Estonia şi Finlanda şi de a uni muzicieni din întreaga lume. În prezent, Nordic Symphony Orchestra reuneşte muzicieni din cele mai importante orchestre ale lumii, cu membri din cincisprezece ţări. În toamna anului 2007, orchestra a întreprins primul turneu european la Berlin şi Munchen.
În operă, Tali a avut un enorm succes cu producţia Carmen la Opera de Stat din Magdeburg, iar în 2021 a făcut istorie ca prima femeie care a dirijat o operă la Teatro de la Maestranza din Sevilla, în producţia Carmen regizată de Calixto Bieito. AGERPRES